AmCham: Educația trebuie să continue prin intermediul tehnologiei

AmCham Romania face apel la susținerea cu prioritate a sistemului educațional, afectat de întreruperea impusă de criza COVID-19, prin concentrarea eforturilor guvernamentale pe măsuri transversale care să asigure continuitatea procesului de educație chiar și într-un astfel de context, inclusiv pentru elevii din medii defavorizate.

Conform propunerilor înaintate în acest sens, este nevoie în primul rând de crearea unui grup de lucru format din Ministerul Educației și reprezentanți ai mediului de afaceri și specialiști în tehnologie și comunicații care să identifice și să recomande spre utilizare tehnologii diverse, comunicare prin internet, terminale si sisteme digitale de comunicare disponibile gratuit pentru adaptarea și flexibilizarea procesului educațional.

Această colaborare se va dovedi benefică dincolo de criza prezentă, întrucât va facilita generarea de conținut educational prin mijloace digitale și de instrumente de învățare de care este nevoie în mod permanent în Romania, în special în mediile dezavantajate economic.

AmCham Romania propune, de asemenea, implicarea activă a Ministerului Educaţiei și Cercetării în atragerea finanțării din fondurile europene oferite României ca parte a pachetului de sprijin pentru gestionarea efectelor crizei COVID-19.

Demersurile trebuie să acorde o atenție prioritară elevilor din comunitățile defavorizate care nu pot beneficia de soluțiile digitale de tip „școala online”, din cauza lipsei echipamentelor și/sau a infrastructurii necesare, pentru a evita deconectarea copiiilor de la procesul educațional și, în cel mai pesimist scenariu, abandonul școlar.  Operaționalizarea și monitorizarea programului Euro 200 pentru a servi nevoilor create de criza sanitară, în sprijinul elevilor și studenților cu posibilități financiare reduse este una dintre măsurile care pot sprijini acest obiectiv. 

AmCham Romania susține elaborarea în regim de urgență și comunicarea către elevi, studenți, profesori și educatori a unui pachet consistent și omogen de soluții care să asigure continuitatea procesului educațional și să excludă posibilitatea înghețării anului școlar, precum: instruirea cadrelor didactice prin webinarii extinse la nivelul învățământului preuniversitar și superior pentru folosirea instrumentelor online de lucru cu elevii și studenții, relaxarea curiculei aferente ultimelor 2 luni de an școlar și decalarea examenelor de finalizarea a studiilor. 

Ionut Simion

„Educația este astăzi în situația de a face față nevoii stringente de a asigura continuitatea procesului educativ pe toate palierele prin intermediul instrumentelor digitale și în același timp de a face trecerea spre un model de educație adaptat cerințelor societății și economiei digitale.  Credem că deschiderea actuală pentru utilizarea soluțiilor digitale din partea tuturor participanților la sistemul de educație – profesori, elevi, părinți – creează premizele favorabile pentru integrarea tehnologiei ca și componentă permanentă a procesului de educație. Dincolo de depășirea crizei actuale, pe termen mediu și lung dezvoltarea competențelor digitale va capacita profesorii și elevii să se adapteze transformării digitale și va atenua impactul unor crize viitoare asupra continuității și calității educației”, a declarat Ionuț Simion, președintele AmCham Romania.

Odată cu transmiterea acestor recomandări, AmCham Romania reiterează disponibilitatea membrilor de a sprijini Ministerul Educației și Cercetării în elaborarea unor politici publice sustenabile în domeniul educației. 

Despre AmCham România

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este de peste  25 de ani între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor comerciale între SUA și România.

În prezent, cele peste 450 de companii americane, multinaționale și românești membre ale comunității AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităților economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piețe de Capital și Servicii Financiare, Guvernanță Corporatistă, Concurență și Ajutor de Stat, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Achiziții Publice și Partneriat Public-Privat, Economie Digitală,  Future of Work, Mediu, Real-Estate și Turism.

Pentru companii, afilierea la AmCham reprezintă o expresie a angajamentului și responsabilității față de calitatea climatului investițional în care activează, precum și față de contribuția la evoluția socio-economică a României în ansamblu. 

Conexiunea cu mediul de afaceri internațional este asigurată prin acreditarea AmCham România de către Camera de Comerț a SUA, și afilierea la rețeaua europeană a Camerelor de Comerț Americane. În plan intern, AmCham România se bucură de buna colaborare instituțională cu Ambasada Statelor Unite la București, și face parte din platforme de consultare precum Coaliția pentru Dezvoltarea României alături de alte organizații partenere din mediul asociativ care urmăresc obiective comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.