Amenzi pentru refuzul de a transporta și persoane cu handicap

Guvernul a decis sancționarea operatorilor care refuză să transporte persoane cu dizabilități, astfel că a modificat şi completat, în 28 august, HG 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

Actul normativ, care vine la câteva săptămâni de la întâlnirea premierului Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, cu reprezentanții persoanelor cu handicap, are ca principal scop eliminarea refuzului transportatorilor de a le furniza servicii.

Sprijinim persoanele cu dizabilități cu un nou mod de acordare a dreptului la transport interurban gratuit. Scopul este de a elimina refuzul furnizorilor serviciului de transport. Refuzul de a transporta persoane cu handicap devine contravenție și propunem amenzi dure, ca să descurajăm acest fenomen”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței Guvernului. 

Conform noii reglementări, operatorii de transport sunt obligați să accepte biletele de călătorie gratuite, indiferent de județul care le-a emis, și să le deconteze la DGASPC-ul din județul unde începe călătoria sau la orice alt DGASPC cu care operatorul are o convenție pe ruta respectivă. Modalitatea de decontare și transferurile financiare vor fi stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Actul normativ urmărește, de asemenea, asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități prin utilizarea cardurilor de carburant emise de unitățile verificate și autorizate de Ministerul Finanțelor.

Totodată, sunt definite structurile care pot emite aceste carduri și condițiile în care DGASPC-urile pot încheia contracte de achiziție. Procedura de autorizare a unităților emitente este simplificată pentru operatorii economici care dețin deja o autorizație de funcționare pentru emiterea biletelor de valoare conform Legii 165/2018, fiind necesară doar notificarea Ministerului Finanțelor. Astfel, autorizația obținută va avea aceeași valabilitate ca cea existentă.

Refuzul de a asigura serviciile de transport gratuit pentru persoanele cu handicap va fi considerat contravenție, sancționabilă cu o amendă între 10 și 20 de puncte de amendă. Această măsură este menită să garanteze respectarea drepturilor acestor persoane și accesul lor neîngrădit la transport interurban gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.