Amenzi pentru transportul de persoane

Polițiștii rutieri a aplicat peste 7.700 de amenzi, în perioada 26 martie–11 aprilie, taximetriștilor și șoferilor de transport alternativ de persoane depistați că încalcă legislația în domeniu.

Au fost verificate 10.317 autovehicule și s-au constatat 116 infracțiuni, dintre care 74 la regimul rutier, iar 42 de altă natură.

Iată precizările IGPR:

Sub coordonarea Direcției Rutiere – IGPR, polițiștii rutieri împreună cu reprezentanți ai altor instituții au acționat, la nivel național, în vederea asigurării unui mediu de afaceri concurențial, pentru depistarea persoanelor care practică ilegal activități de transport de persoane, pentru diminuarea riscului de victimizare a populației prin accidente rutiere, precum și pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Au fost aplicate 7.722 de sancțiuni contravenționale, din care 394 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, 14 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, 5 pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, 62 pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 69/2012.

De asemenea, 113 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, 1.682 pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 44 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, 97 pentru depășire neregulamentară,  48 pentru neacordare prioritate vehicule și 138 pentru lipsa inspecției tehnice periodice.    

Polițiștii rutieri au reținut 638 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce și au retras 402 certificate de înmatriculare, iar în cazul a 129 de autovehicule s-a dispus imobilizarea, întrucât acestea erau utilizate pentru efectuarea transportului ilegal de persoane.

Exemple:

1. La data de 7 aprilie a.c., în județul Vaslui, polițiștii rutieri au oprit un autovehicul înmatriculat în Bulgaria. Doi bărbați, în calitate de conducători auto, au declarat că ar fi angajați fără forme legale la o societate din municipiul Brăila și efectuau transport contra cost persoane pe ruta Republica Moldova – România – Italia. În urma controlului efectuat, s-a constatat că autovehiculul nu deține licență sau autorizație de transport persoane sau copie conformă pentru a desfășura un astfel de transport. Polițiștii rutieri au luat măsura suspendării dreptului de utilizare al autovehiculului, prin reținerea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni, conform O.G. nr. 38/2003, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional. Totodată, inspectorii din cadrul I.T.M. Vaslui au sancționat contravențional societatea,  conform Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii, pentru folosirea la muncă, fără forme legale, a celor doi conducători auto.

 2. La data de 9 aprilie a.c., un bărbat a fost sancționat contravențional de polițiștii Serviciului Rutier Brașov, întrucât a condus un ansamblu de vehicule format dintr-un microbuz și o remorcă, efectuând transport public de persoane contra cost pe ruta Iași – Torino fără a emite bilete/tichete de călătorie și a oprit pentru îmbarcarea unui călător în altă stație decât cele prevăzute în graficul de circulație aferent autorizației. 

 3. La data de 9 aprilie a.c., un bărbat a condus un autoturism în județul Buzău,  efectuând transport public de persoane contra – cost, fără a deține autorizație taxi în acest sens. A fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003, fiind dispusă măsura suspendării dreptului de utilizare a autoturismului respectiv pentru o perioadă de 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.                    

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.