Angajații de la metrou renunță la grevă. Amenzi și dosare penale

Sindicaliștii de la metrou au renunțat la greva spontană, după mai bine de 12 ore în care sute dintre ei au blocat calea de rulare în subteran, în 26 martie. Însă circulația trenurilor va fi reluată abia în dimineața de 27 martie.

Decizia a fost luată după mai multe ore de discuții între prefectul Capitalei, Alin Stoica, reprezentanții Sindicatului Liber Metrou – USLM din Metrorex și ai Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România – Frăția (CNSLR Frăția), conducerea Metrorex și “reprezentanți ai lucrătorilor din subteran”.

Prefectul a anunțat: „Circulația va fi reluată de mâine dimineață. Înțeleg că tehnic nu este posibilă reluarea circulației din acestă seară. Eu nu sunt implicat în negocierile sindicate-Metrorex, doar am mijlocit întâlnirea pentru a putea fi reluată circulația”.

Sindicaliștii au declarat, la finalul discuțiilor că „nu are rost” să mai dea drumul metroului, în 26 martie, „pentru jumătate de oră. „Am stabilit ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi. Deficitul a ajuns numai săptămana asta la 1.200 de oameni, înseamnă deficit de 25%. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din lipsa fondurilor sau personalului şi să nu ajungem, Doamne fereşte, la puşcărie sau să suferim vreun accident. Domnii Cîţu şi Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex. Revendicările sunt să nu ni se mai micşoreze salariile, pentru că este dreptul nostru salarial. Noi nu vrem să ni se ia banii”, a spus unul dintre membrii de sindicat participant la negocieri.
 
Sancțiuni
 

Au fost amendați, cu 125.000 de lei, 23 dintre manifestanți, „deocamdată” – potrivit Poliției Capitalei, care a declanșat două anchete penale, în urma grevei spontane. 

Comunicatul Poliției Capitalei

Cu privire la situația de la metrou, vă comunicăm următoarele:

A fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgență, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a declanșat cercetări, conform art.218 alin(4)din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală.

De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.000 de lei pentru:

– nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

– desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și

– nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Poliția a dispus măsuri pentru fluența traficului, pentru a ajuta pe toată lumea să ajungă acolo unde este nevoie.

Depunem toate eforturile necesare, pentru a veni în sprijinul persoanelor care utilizează transportul în comun de suprafață, dar și mijloacele proprii de deplasare.

Verificările continuă.”

Încălcarea legii, în starea de alertă

Art. 29 din Legea 55/2020 privind starea de alertă prevede următoarele:
 
„Pe durata stării de alertă se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, în unitățile operative de la sectoarele nucleare, în unitățile cu foc continuu, în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă”.
 
Ministrul Cătălin Drulă a depus plângere penală la DNA
 
O plângere penală a depus și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, însă la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru mai multe infracțiuni, inclusiv abuz în serviciu, trafic de influență și zădărnicirea combaterii bolilor.
 

„Tocmai am depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi, pentru următoarele infracțiuni:

+ zădărnicirea combaterii bolilor
+ abuz în serviciu
+ trafic de influență
+ folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane
+ folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite
+ șantaj
+ infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate
 
Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanță civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare”.
 
Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției.
 
Metroul trebuie eliberat și trebuie să revină în circulație. Abia atunci se poate organiza un dialog adevărat despre problemele metroului.
 

Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog și nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”, a scris ministrul, pe Facebook.

Într-o declarație de presă, ministrul Drulă le-a cerut scuze bucureștenilor pentru că „zeci de miniștri ai Transporturilor au lăsat să se formeze o mafie la metrou”. El i-a transmis „liderul uide cartel” Ion Rădoi: „S-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!”. 

Declarația completă a ministrului Drulă:

„Aş vrea să încep prin a le cere scuze bucureştenilor pentru că au fost obligaţi astăzi să treacă prin acest eveniment neplăcut. Aș vrea să le cer scuze și pentru că câteva zeci de miniştri ai Transporturilor din ultimii 20 de ani au lăsat un buboi enorm să se formeze la metroul bucureștean. O mafie.

Câtă vreme sunt ei aici vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru în fața mafiei. Pentru că despre asta este vorba, despre o grupare care se comportă mafiot și atunci când interesele îi sunt atinse recurge la șantaj.

Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureștenii nu contează, ci contează doar banii firmei pe care o controlează. Și spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge! Ați dat un oraș peste cap. Unde vă credeți? Nu vă mai merge!

Am depus o plângere la DNA şi am toată încrederea că justiţia îşi va face datoria. În paralel, Metrorex evaluează pagubele, care se ridică la ordinul milioanelor, şi se va îndrepta împotriva celor responsabili, pentru a recupera aceşti bani.

E absolut urgent ca metroul să funcţioneze din nou. Le cer în al 13-lea ceas celor manipulaţi să se oprească din această acţiune. Am făcut apel la ei să renunţe, nu merită să te duci la puşcărie pentru Rădoi.

Autorităţile de ordine publică trebuie să-şi facă datoria. Numai ele pot elibera şinele ocupate de acești ilegalişti. Metroul nu circulă acum din cauza unei situaţii de ordine publică. Autorităţile de ordine publică trebuie să rezolve problema.

Metroul e o infrastructură critică a statului român, statul român nu va da nici un pas în spate în faţa mafiei. Cer autorităţilor de ordine publică să restabilim ordinea şi circulaţia metroului.

Nu a fost dat nimeni afară de la metrou, nu a fost redus niciun salariu. Mizele protestului sunt altele – cartelul, spațiile comerciale ocupate fără drept. Pe acest subiect nu avem ce dialoga. Pentru subiecte de interes pentru angajați, da, dar doar după ce repornește metroul.

Acum metroul nu circulă. Acolo e o acțiune ilegală, nu e grevă declarată, autoritățile de ordine publică să își facă datoria. Avem autorități responsabile și sunt convins că vor acționa dacă oamenii nu renunța la această acțiune abuzivă.

Nu este proprietatea domnului Rădoi, statul nu va mai da niciun pas în spate în fața mafiei. Sunt peste 5.000 de angajați Metrorex, numai câteva sute au fost implicați în protest.

Cer autorităților responsabile cu ordinea publică să restabilim circulația metroului. Am discutat și cu domnii Bode și Cîțu, am susținere. Am făcut apel către ei (protestatari) să renunțe. Nu are rost să te duci la pușcărie pentru Rădoi.

Raportul Corpului de control e public, sunt nenumărate ilegalități, inclusiv privind negocierea contracului colectiv de muncă. S-au majorat salariile cu 18% pe vreme de pandemie.

Unele ilegalități țin de DNA, unele de Curtea de Conturi. Este domeniu public, vom restabili legalitatea (privind spațiile comerciale de la metrou). De 3 ani contractul e expirat, firma sindicatului încasează ilegal chiria. Această problemă e aruncată de toți miniștrii ca pe un cartof fierbinte.

Acolo e imperiul lui Rădoi, toți miniștrii au închis ochii la aceste ilegalități. Sper să revenim de urgență la circulația metroului. Dacă nu, autoritățile îndreptățite să ia măsuri.

Nu e atributul meu să organizez intervenții în forță de ordine publică.

Eu nu am ce discuta cu dl Rădoi, am discutat cu directorul Metrorex”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.