Anticoruptia a crescut cu pana la 226%

 

Directia Generala Anticoruptie (D.G.A.) a inregistrat in primul semestru al lui 2011 o evolutie semnificativa a activitatilor de combatere a traficului de influenta si primirii/darii de mita, dar si a finalitatii demersurilor in cazurile instrumentate. Astfel, numarul invinuitilor s-a marit cu 50%, la 1.173 de persoane, iar cel al personalului M.A.I. invinuit, cu 81%, la 379 de lucratori – 30 cu functii de conducere si 349 cu functii de executie. La capitolul inculpati se inregistreaza o crestere si mai spectaculoasa, de 200%, iar din cele 754 de persoane in cauza, 310 sunt angajati ai M.A.I. S-a consemnat, totodata, o crestere cu 226% a numarului de persoane arestate preventiv, se arata in bilantul activitatii D.G.A. din prima jumatate a anului.

 

In cifre si procente, s-au efectuat cercetari si au fost inaintate Parchetului 1.199 lucrari si dosare penale, cu 27% mai multe decat in primele sase luni ale anului 2010. Dintre acestea, 289 au fost transmise Directiei Nationale Anticoruptie (D.N.A.), iar 910 structurilor centrale si teritoriale ale P.I.C.C.J. A fost dispusa inceperea urmaririi penale in 230 dosare penale – cu 11% mai multe -, dintre care 46 la D.N.A. si 184 la alte structuri ale Ministerului Public. S-au emis rechizitorii in 152 dosare si au fost dispuse masuri administrative in 41 dosare, fiind consemnata o crestere cu 35% a acestora, respectiv cu 24% a sanctiunilor cu caracter administrativ dispuse de procurorii de caz, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, se mai arata in bilantul institutiei.

Cu ocazia activitatilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetari cu privire la 2.706 persoane – cu 63% mai multe -, dintre care 1.242 cadre ale M.A.I. – cu 65% mai multe decat in prima jumatate a anului 2010. Dintre cele 1.173 persoane invinuite, 379 provin din cadrul ministerului, 30 cu functii de conducere si 349 cu functii de executie. Totalul persoanelor inculpate inregistreaza o crestere de 200%, respectiv de trei ori in privinta cadrelor M.A.I. inculpate pentru comiterea unor infractiuni din aria de competenta a D.G.A.. Totodata, se consemneaza o crestere cu 226% a numarului de persoane arestate preventive, se arata in bilant.

Pentru derularea corespunzatoare a cercetarilor, structurile de parchet competente au dispus 1.474 delegari ale politiei judiciare din cadrul D.G.A., in vederea efectuarii de acte de cercetare penala (crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului 2010), dintre care 359 de catre D.N.A. si 1.115 de la alte structuri ale Ministerului Public. In perioada de referinta, instantele de judecata au pronuntat 80 hotarari in prima instanta si 54 hotarari definitive. Totodata, instantele competente au condamnat 150 persoane, dintre care 65 definitiv, 25 fiind lucratori ai ministerului.

Prioritatea D.G.A. este insa prevenirea actelor de coruptie, se mai arata in bilantul activitatii institutiei din prima jumatate a anului. In acest sens, ofiterii Directiei au organizat in 6 luni 1.420 de activitati de instruire anticoruptie in randul lucratorilor M.A.I.. La aceste intalniri au participat 38.539 lucratori ai M.A.I. (cu 70% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut), dintre care 4.807 manageri (cu 44% mai multi decat in primul semestru din 2010). Au fost consemnate 43 situatii (cu 12% mai putine) in care functionarii ministerului au sesizat lucratorii D.G.A. atunci cand li s-au oferit sume in schimbul unor servicii, respectiv 45 cazuri (cu 41% mai putine) cand au denuntat situatii in care colegii lor au fost implicati in comiterea unor fapte de coruptie.

Printre principalele activitati de prevenire s-au inscris actiunile cu caracter instructiv-educativ cu personalul Politiei Rutiere si cu cel al Politiei de Frontiera – structuri decelate cu riscuri si vulnerabilitati in ceea ce priveste implicarea in fapte de coruptie. Participarea la aceste activitati a fost de aproximativ 6.000 de ofiteri si agenti de politie. De asemenea, s-au continuat activitatile de informare a studentilor Academiei de Politie „Al. I. Cuza”, precum si cu elevii in cadrul Scolii de Agenti de Politie „Vasile Lascar”. Totodata, s-a asigurat coordonarea/participarea, la 11 actiuni zonale desfasurate sub coordonarea Centrului National pentru Integritate.

 

Mita primita de examinatorii auto bucuresteni

Printre cazurile reprezentative instrumentate de D.G.A. in semestrul I al lui 2011 se inscrie si cel al mitei primite de examinatorii auto din Bucuresti pentru obtinerea permiselor de conducere. Astfel, la data de La 12 ianuarie, lucratorii D.G.A. – Bucuresti, impreuna cu cei ai D.G.A. – Serviciul Anchete, S.J.A. Ilfov, cu sprijinul tehnic al D.G.I.P.I., sub coordonarea procurorului sef al Sectiei de Urmarire Penala al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, plus alti 6 procurori din cadrul aceleiasi unitati de parchet, au actionat pentru punerea in executare a 4 mandate de perchezitie domiciliara, 5 ordonante de perchezitie corporala, 9 ordonante de perchezitie autovehicule si 24 mandate de aducere. Cu ocazia perchezitiilor, la domiciliul a doi agenti de politie a fost descoperita suma de aproximativ 30.000 euro.

La finalizarea actiunii au fost retinute 14 persoane, 4 fiind agenti de politie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule Bucuresti. In data de 13 ianuarie, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele acestora. In fapt, la nivelul S.A.M. Bucuresti au fost obtinute, in iunie 2010, informatii potrivit carora lucratori din cadrul S.R.P.C.I.V. Bucuresti – Serviciul Examinari primesc sume intre 250 si 400 euro pentru a favoriza anumitor candidati obtinerea permisului de conducere auto. Lucratorii S.A.M. Bucuresti au descoperit modul de operare folosit de catre examinatorii auto in complicitate cu instructorii din cadrul a peste 20 scoli de conducatori auto.

Alte cazuri semnificative sunt prinderea in flagrant a unor “primitori” de mita, dar si cazuri de desistare instrumentate in primele 6 luni.

 

Operatiunea “Coruptia din vami”

Insa cele mai spectaculoase operatiuni ale ofiterilor D.G.A. sunt cele desfasurate la frontiera Romaniei, pentru combaterea coruptiei, evaziunii fiscale si contrabandei. Investigatiile au demarat in iulie 2010, cu tinta politistii de frontiera si lucratorii vamali. In urma informatiilor obtinute, a fost sesizata D.N.A., formandu-se patru dosare penale privind infractiuni savarsite la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina (Siret), Serbia (Moravita, Foeni si Naidas) si Republica Moldova (Albita). Ca urmare a complexitatii cauzei si a conditiilor specifice zonelor de operare, precum si a faptului ca lucratorii vizati erau constituiti in grupari infractionale organizate, sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul D.N.A. s-au luat masuri specifice pentru documentarea cauzelor respective: introducerea de investigatori sub acoperire, interceptari de convorbiri telefonice, instalari de tehnica operativa disimulata in punctele de lucru. Activitatile de supraveghere operativa si de strangere a probelor s-au desfasurat pe parcursul a circa 6 luni.

In cadrul activitatilor, 160 de politisti ai D.G.A. au desfasurat un volum mare de munca pentru transcrierea inregistrarilor telefonice si ambientale ale convorbirilor efectuate de catre invinuiti. In luna februarie a.c., ca urmare a probatoriului obtinut si a analizelor efectuate in cazurile aflate in instrumentare, D.N.A. si D.G.A. au hotarat declansarea succesiva a trei actiuni in punctele de trecere a frontierei. De precizat ca nu a existat posibilitatea desfasurarii simultane a actiunilor, din cauza numarului mare de forte implicate in derularea activitatilor procedurale, perchezitii si mandate de aducere, a faptului ca se impunea alocarea unor importante resurse materiale, dar si pentru ca locatiile respective se afla la distante mari unele de altele.

Astfel, in primele trei saptamani ale lunii februarie au fost organizate faimoasele operatiuni:

1. Descinderi la PTF Siret, judetul Suceava. La 3 februarie, ofiterii de politie judiciara din cadrul D.G.A. au efectuat 62 perchezitii, atat la domiciliile persoanelor cercetate, cat si in punctul de trecere a frontierei, si au dus la indeplinire 62 mandate de aducere. Din cele 62 de persoane puse sub invinuire, 57 sunt politisti la P.T.F. Siret si 4 vamesi din cadrul Biroului Vamal Siret. Procurorii anticoruptie au dispus retinerea a 59 de inculpati (55 politisti de frontiera si 4 lucratori vamali), iar Curtea de Apel Bucuresti a hotarat arestarea preventiva a acestora pentru 29 de zile, in sarcina lor fiind retinute infractiunile de luare de mita in forma continuata si constituirea unui grup organizat in vederea savarsirii de infractiuni.

Din probele administrate in faza initiala a inceperii urmarii penale a rezultat ca, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari, o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ 150 de lei drept mita, iar politistului 50 de lei. Sumele totale primite de politistii care lucrau pe o tura variau intre 7.000-8.000 lei si 20.000-25.000 lei, in conditiile in care, intr-o tura lucrau 10-12 persoane. Valoarea estimativa a bunurilor si sumele de bani indisponibilizate este de circa 400.000 de lei.

La data de 26.04.2011, procurorii D.N.A. – Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au dispus trimiterea in judecata a 62 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul P.T.F. Siret, precum si a 4 lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret (49 in stare de arest preventiv si 17 in stare de libertate). In sarcina inculpatilor au fost retinute infractiuni de luare de mita, dare de mita in forma continuata si constituire/aderare/sprijinire a unui grup infractional organizat. Dosarul a fost inaintat spre judecare Curtii de Apel Suceava.

2. Descinderi in PTF Naidas, PTF Moravita, PTF Foeni si PTF Deta. In zilele de 8 si 9 februarie, ofiterii D.G.A. au efectuat 102 perchezitii si au pus in aplicare 85 mandate de aducere. Au fost puse sub invinuire 151 persoane, intre care 93 politisti de frontiera, 38 lucratori vamali si 17 persoane suspectate de implicare in trafic cu tigari. Procurorii anticoruptie au dispus retinerea a 105 de persoane, iar asupra a 51 persoane (22 politisti, 15 vamesi si 14 persoane suspectate de trafic cu tigari) s-a dispus masura obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile.

In zilele de 9 si 10 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva fata de 92 inculpati (69 de politisti, 21 de vamesi si 2 persoane suspectate de trafic cu tigari). De asemenea, instanta a hotarat cercetarea in stare de libertate a 5 inculpati, fata de care a pronuntat masura obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile. In sarcina inculpatilor s-au retinut infractiuni de aderare la un grup infractional organizat, luare de mita in forma continuata (in cazul politistilor de frontiera si a vamesilor) si dare de mita (pentru persoanele suspectate de trafic cu tigari).

In perioada octombrie 2010–ianuarie 2011, politistii de frontiera si lucratorii vamali au actionat in vederea strangerii de sume de bani sub forma de mita, in schimbul nedenuntarii si neconstatarii unor infractiuni sau contraventii comise de persoane care traficau tigari sau alcool din Serbia, la trecerea frontierei de stat a Romaniei. Din probatoriul administrat s-a stabilit faptul ca, pentru a trece frontiera cu tigari de contrabanda erau percepute „taxe” de aprox. 1 euro pentru un cartus cu tigari, respectiv 50 de euro pentru un bax (continand 50 cartuse), astfel incat, in unele situatii, se „incasau” sume cuprinse intre 2.000 si 2.700 euro pe o tura. Valoarea estimativa a bunurilor si sumele de bani indisponibilizate se cifreaza la 690.000 de lei (1 kg aur in bijuterii, peste 101.000 lei si 108.000 euro, 13.000 USD, precum si sumele de aprox. 20.000 dinari si 34.000 forinti).

La data de 04.05.2011, procurorii D.N.A. au dispus trimiterea in judecata a 69 de inculpati (38 in stare de arest preventiv) – ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali la Punctele de Trecere a Frontierei Moravita si Foeni si Sectorul Politiei de Frontiera Deta. In sarcina lor s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuata, constituire/aderare la un grup infractional organizat si contrabanda calificata in forma continuata. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Timisoara.

3. Descinderi la PTF Albita. La data de 21 februarie, ca urmare a dispozitiei de delegare a procurorilor D.N.A., ofiterii D.G.A. au pus in aplicare 53 autorizatii de perchezitie si mandate de aducere pentru 48 agenti de politie de frontiera si 5 ofiteri (seful P.T.F. Albita, fostul sef al I.J.P.F. Vaslui si trei sefi de tura). Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva celor 53 de politisti de frontiera, ulterior fiind inculpati 40 dintre acestia pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita in forma continuata si sprijinire a unui grup infractional organizat.

In perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 40 de politisti de frontiera, in exercitarea atributiilor de serviciu, au pretins, primit sau acceptat sume de bani cu titlu de mita, atat in nume propriu, cat si in numele celorlalti colegi, pentru a trece cu vederea si a nu constata infractiuni, contraventii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei. In cele mai multe situatii, politistii au permis introducerea pe teritoriul Romaniei a unor cantitati de produse accizabile, in general tigari, peste limita legala. Sumele de bani pretinse de politistii de frontiera variua intre 10-100 euro, respectiv intre 50 si 200 lei, iar beneficiile materiale ilicite rezultate in urma desfasurarii activitatilor infractionale de coruptie, pentru fiecare inculpat in parte, pe fiecare tura de serviciu, variaza intre 100 lei – 1.000 lei.

Actele de coruptie s-au realizat in baza unei intelegeri prealabile intre toti participantii la activitatile infractionale cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mita (care, periodic, erau colectate de seful de tura si impartite de acesta la finalul turei de serviciu), activitate cunoscuta si tolerata de seful P.T.F. Albita. Acesta din urma proteja activitatea infractionala desfasurata de subalterni, primind in schimb diferite sume de bani cu titlu de mita. In datele de 22 si 23 februarie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a 32 inculpati pe un termen de 29 de zile, iar 8 inculpati au fost cercetati in stare de libertate, cu interdictia de a nu parasi tara pentru 30 de zile. La data de 14.04.2011, procurorii D.N.A. – Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au dispus trimiterea in judecata a 47 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul P.T.F. Albita, in sarcina inculpatilor fiind retinute infractiunile de luare de mita in forma continuata si constituire sau aderare la un grup infractional organizat. Dosarul a fost inaintat spre judecare Curtii de Apel Iasi.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.