Aproape 1.000 de utilaje de deszăpezire, în acțiune

deszapezire-cnadnr-1Aproape 1.000 de utilaje de deszăpezire și pentru răspândire de material antiderapant au acționat pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi în noaptea de 12 spre 13 decembrie, în urma avertizărilor meteo de ninsori, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

De altfel, activitățile specifice de intervenție pe timpul iernii au început în toate zonele din țară și se acționează la nivelul tuturor direcțiilor regionale de drumuri și poduri prin răspândirea de material antideparant.

“Pe parcursul nopții 12 decembrie/13 decembrie, au fost semnalate intensificări ale vântului în toată țara, cu precădere în sudul Transilvaniei, Moldova și Muntenia. De asemenea, au fost precipitații îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, vânt cu intensificări în majoritatea regiunilor. În aceste condiții, precizăm că pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi s-a acționat cu 962 autoutilaje și s-au răspândit 6.369,5 tone de material antiderapant și 1,2 tone CaCl”, precizează CNAIR.

În prezent, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile.

În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja este recomandată echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și lanțuri antiderapante.

Sfatul polițiștilor:

  • reduceți viteza până la evitarea oricărui risc
  • măriți distanța în mers
  • folosiți corespunzător luminile
  • pe autostrăzi este interzisă oprirea pe benzile de circulație și pe banda de urgență, iar în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice este obligatorie pornirea luminilor de avarie, echiparea cu vestă reflectorizantă și amplasarea triunghiurilor reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari. În plus, pasagerii din autovehicul trebuie să staționeze în afara părții carosabile.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis 5 avertizări Cod Galben de ninsori pentru 14 județe și 11 de vânt pentru 18 județe, în vigoare până astăzi la ora 14:00.

Totodată, în Moldova, Dobrogea și Muntenia (inclusiv în zona municipiului București), local, vântul va depăși la rafală 50-60 km/h, viscolind trecător ninsoarea. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 80-90 km/h și va fi viscol.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.