Aproape 1.600 de amenzi în 4 ore

În numai 4 ore de control în cadrul unei acțiuni pentru siguranța transporturilor de persoane şi mărfuri, polițiștii rutieri au aplicate aproape 1.600 de amenzi, au lăsat fără permis în jur de 200 de șoferi și au constatat 33 de infracțiuni.

sursă foto: Poliția Română

Operațiunea a vut loc în data de 3 noiembrie în întreaga țară, sub coordonarea Direcției Rutiere – I.G.P.R., și a avut ca scop reducerea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului de persoane şi mărfuri.

“În doar 4 ore, pentru neregulile depistate, polițiștii au aplicat 1.589 de sancțiuni contravenționale, dintre care 185 pentru nerespectarea legislației specifice transporturilor rutiere publice, 35 pentru nerespectarea perioadelor de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, 41 pentru nerespectarea prevederilor privind transportul în regim taxi și în regim de închiriere și 3 pentru nerespectarea prevederilor privind transportul public local”, precizează Poliția Română.

De asemenea, au fost aplicate 80 de amenzi pentru conducerea unui autovehiculul pe drumurile publice de către o persoană  ce se află sub influența alcoolului, 87 pentru defecțiuni tehnice, 371 pentru neportul centurii de siguranță, 46 pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii autovehiculelor, fără dispozitiv tip ,,mâini libere” și 36 pentru neefectuarea în termenul legal a inspecției tehnice periodice.

Totodată, polițiștii au constatat 737 de abateri la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Ca măsuri complementare, au fost reținute 197 de permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, dintre care 19 pentru consumul de alcool, iar pentru defecțiuni tehnice sau dotări suplimentare au fost retrase 124 de certificate de înmatriculare.

În timpul acţiunii au fost constatate 33 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care 30 de conduceri pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influența alcoolului.

Exemple:

***La data de 3 noiembrie a.c., un bărbat, din municipiul Târgu- Mureș, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autobuz, cu care efectua transport public de persoane, sub influența alcoolului. Acesta avea o concentrație de 0,14 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Persoana în cauză a fost sancționată contravențional și s-a dispus reținerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile.

*** Un alt șofer, de 37 de ani, a efectuat transport public de persoane, sub forma unor curse regulate,  prin municipiul Mangalia, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice, având 0,17 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Persoana în cauză a fost sancționată contravențional și s-a dispus reținerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile.

***La data de 3 noiembrie a.c., conducătorul unui microbuz care aparținea unei instituții din județul Mureș a transportat elevi, cu toate că nu deținea licență specifică tipului de transport efectuat.

Mai mult, autovehiculul nu era dotat cu plăcuțe din care să rezulte masele maxime autorizate și dimensiunile acestora, conform reglementărilor în vigoare.

Proprietarul microbuzului a fost sancționat și s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului.

*** Un alt bărbat, din județul Mureș,  a fost depistat efectuând transport public de persoane, deși avea copia conformă a certificatului de transport în cont propriu expirată din 2014.

Proprietarul microbuzului a fost sancționat și a fost dispusă suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului, prin retragerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

*** Polițiștii au depistat un bărbat, de 34 de ani, care efectua transport de persoane, contra cost, prin servicii regulate, pe traseul Ploiești – Plopeni, având inspecția tehnică periodică expirată.

Persoana în cauză a fost sancționată contravențional și s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.