Aproape 100 de scoli neautorizate in Bucuresti

 

Din totalul de 679 de scoli, gradinite si licee din Bucuresti, 97 sunt inca neautorizate de Directia de Sanatate Publica. Iar cum 43 dintre ele sunt incluse in programul de reabilitare cofinantat de Banca Europeana de Investitii (BEI) si urmeaza a fi autorizate la finalizarea lucrarilor, numai 54 mai au sanse sa fie puse in ordine la inceperea anului scolar.

 

Pana atunci – adica 12 septembrie -, o parte dintre aceste scoli vor primi autorizarea sanitara, au promis autoritatile joi, la sedinta Colegiului Prefectural cu aceasta tema. La discutii a participat si Daniel Funeriu, ministrul Educatiei. Conform prezentarii facute de prefectul Cristian Atanasoaei, in Bucuresti vor functiona 394 de unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica si 46 de unitati de invatamant fara personalitate juridical, plus 234 de unitati de invatamant particular (163 gradinite, 20 scoli invatamant primar, 13 invatamant gimnazial, 22 invatamant liceal si 16 unitati postliceale). Dintre acestea, 97 sunt inca neautorizate de Directia de Sanatate Publica:

* 11 unitati in Sectorul 1

* 37 unitati in Sectorul 2

* 13 unitati in Sectorul 3

* 18 unitati in Sectorul 4

* 11 unitati in Sectorul 5

* 7 unitati in Sectorul 6

Prefectul Capitalei a aratat ca, din informatiile puse la dispozitie de Inspectoratul Scolar, in programul BEI au fost finalizate lucrarile la 36 de unitati scolare din totalul de 102 contractate. Alte 43 sunt in lucru si vor primi autorizatie sanitara la finalizarea operatiunilor de reabilitare. Ministrul Educatiei a solicitat Primariei Capitalei sa urgenteze lucrarile, astfel incat termenul de finalizare – 1 decembrie 2011 – sa poata fi respectat.

Politia si Jandarmeria Bucuresti au identificat cateva vulnerabilitati in ceea ce priveste siguranta in si in jurul unitatilor de invatamant – “care se refera, in primul rand, la altercatiile si micile loviri si violente dintre elevi”, a anuntat Atanasoaei. “In al doilea rand, s-a aratat ca este nevoie ca, impreuna cu politiile locale, sa se monitorizeze mai atent spatiul din jurul scolilor, unde prezenta unor persoane periculoase poate constitui o problema. In Bucuresti, 265 de unitati de invatamant au paza asigurata, fie prin paza proprie, fie prin firme specializate. Monitorizarea scolilor se face, deocamdata, printr-un numar de 1.547 camere video”, a precizat prefectul.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a solicitat directorilor de scoli sa treaca urgent la actualizarea planurilor de evacuare pe caile de acces si sa raporteze de indata orice problema de natura electrica sau de furnizare gaze care ar putea afecta siguranta cladirilor in care functioneaza scolile sau gradinitele.

Ministrul Daniel Funeriu a cerut autoritilor locale sa se implice prin structurile proprii in reducerea absenteismului scolar, care poate fi o cauza a rezultatelor proaste la invatatura sau a abandonului scolar. In ceea ce priveste managementul situatiilor de urgenta, Ministrul Educatiei a cerut Inspectoratului Scolar, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si Prefecturii Capitalei ca, in prima saptamana a anului scolar sa organizeze in toate unitatile de invatamant exercitii practice reale, prin care atat elevii, cat si cadrele didactice sa invete rapid procedeele pe care trebuie sa le aplice in caz de incendiu sau cutremur. Totodata, Daniel Funeriu a solicitat autoritatilor locale prezente sa se implice mai activ in implementarea de programe tip after-school, acestea fiind o metoda de canalizare a atentiei elevilor spre proiecte utile acestora.

 

Parteneriate public-private pentru modernizarea terenurilor de sport

Autoritatile locale au fost incurajate sa incheie parteneriate public-private pentru repararea si modernizarea terenurilor de sport din scoli si licee. Terenurile de sport pot constitui sursa de venit suplimentar pentru scoli daca, dupa incheierea programului zilnic scolar, sunt inchiriate catre doritori.

„A fost o prima intalnire cu factorii decidenti la nivelul Capitalei pe subiecte ce tin de deschiderea anului scolar. Pana la deschiderea efectiva a activitatii, vom reface planul de masuri privind siguranta in scoli, in care vom integra cu atributii clare si politiile locale. Siguranta in sau in jurul scolilor trebuie sa fie o preocupare atat a institutiilor Statului, cat mai ales a autoritatilor locale. Legatura dintre scoli, pe de o parte, si fortele de ordine, pe de alta parte, trebuie sa fie directa si nu neaparat ierarhica, astfel incat probleme sesizate de directorii unitatilor de invatamant sa fie rezolvate imediat ce apar. ISC, ITM, Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar Veterinara au primit dispozitii clare sa trateze cu celeritate solicitarile venite din partea directorilor de scoli. Primariile vor trebui sa analizeze atent cui acorda contracte cu scolile, fie ca e vorba de firme de paza, fie ca e vorba de comerciantii care vand alimente pentru ca vor urma controale atat pe linia sigurantei elevilor, cat si pe linia sigurantei alimentare” a declarat, la finalul intrunirii, prefectul Atanasoaei.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.