AQUILA a atins deja, în 2024, ținta de reducere a emisiilor stabilită pentru 2026

AQUILA a extins raportarea categoriei „alte emisii indirecte” (Scope 3) la toate categoriile aplicabile și a atins cu doi ani mai devreme obiectivul de reducere a emisiilor GES pentru Scope 1 și 2.

Astfel, compania de distribuție de bunuri de larg consum din România și regiune, cu peste 30 de ani de experiență în această industrie, a înregistrat o scădere de 13% (metoda pe amplasament) și 15% (metoda pe piață), raportat la anul de referință 2021.

Intensitatea energetică raportată la venit a scăzut cu 10%, prin modernizarea flotei și echipamentelor, eficientizarea spațiilor și utilizarea energiei regenerabile – care a reprezentat 54% din consumul de electricitate în 2024. Conform obiectivelor stabilite în planul de decarbonare, AQUILA intenționează să asigure 80% din consumul de energie electrică din surse regenerabile, până în 2026.

Răzvan Bagherea

Răzvan Bagherea, director Organizare și Resurse Umane, AQUILA: „Sustenabilitatea nu este doar o componentă a strategiei noastre, ci o direcție fermă de dezvoltare. Într-un context în care transportul de marfă și logistica generează aproximativ 10% din emisiile globale de GES, responsabilitatea noastră este una clară. Ne-am propus să reducem impactul activităților noastre, iar progresele obținute reflectă eforturile susținute ale echipelor AQUILA. Am integrat principiile ESG în tot ceea ce facem – în deciziile de investiții, în modul în care ne gestionăm resursele și în parteneriatele pe care le construim. Totodată, în 2024, AQUILA a extins aria de raportare a emisiilor indirecte, acoperind toate categoriile relevante din cadrul Scope 3, conform GHG Protocol.”

Investițiile în sustenabilitate au continuat susținut, în 2024, prin modernizarea și optimizarea echipamentelor din depozite și birouri, a iluminatului cu sisteme LED, modernizarea flotei auto cu vehicule conforme standardului Euro 6 și prin semnarea de contracte pentru achiziția energiei 100% din surse regenerabile.

Procesul de digitalizare a fost accelerat, odată cu implementarea sistemului „pick-by-light” în 2.600 de locații, care va fi extins la încă 4.000 de locații, în 2025, în paralel cu automatizarea completă a unui depozit.

În lanțul de aprovizionare, criteriile ESG au fost integrate, începând cu 2023, iar în 2024, scorul pentru autoelvaluarea furnizorilor a fost constituit în proporție de 70% de ESG și 30% de componenta de calitate. A fost lansat „Codul AQUILA pentru parteneriat responsabil”, care reafirmă angajamentul companiei față de etică, drepturile omului și protecția mediului.

La nivel organizațional, AQUILA a înregistrat o creștere de peste 10% a forței de muncă, cu 96% dintre contracte permanente. În anul 2024, au fost livrate peste 11.800 de ore de formare pentru angajații grupului, din care 40,27% sunt femei și 5% salariați străini. Egalitatea de gen și diversitatea sunt susținute prin promovarea unui mediu de lucru echitabil și oportunități egale pentru toți angajații.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.