ASF, program de educație financiară pentru copii și tineri

1

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) organizează și în acest an, alături de alte 150 de țări din întreaga lume, Global Money Week (GMW: 12-18 martie 2018), printr-o serie de acțiuni dedicate promovării educației financiare în rândul copiilor și tinerilor.

Primul eveniment din săptămâna GMW a reunit în 12 martie, la Bursa de Valori București, mai mulți liceeni care au participat la deschiderea ședinței de tranzacționare.

 “ASF are în derulare, de trei ani, un amplu proiect de educație financiară care vizează, în principal, creșterea gradului de înțelegere a conceptelor și a noțiunilor financiare. Acest demers va aduce în timp beneficii reale consumatorilor de servicii și produse financiare non-bancare“, a declarat Prim-vicepreședintele ASF, domnul Ovidiu Wlassopol, prezent la evenimentul de la BVB.

Proiectele de educație financiară ale ASF au avut o contribuție importantă la obținerea premiului Country Award pentru regiunea Europa și Asia Centrală, câștigat de România anul trecut. Distincția a fost acordată la Berlin de Child & Youth Finance International (CYFI), organizatorul GMW și una dintre cele mai importante organizații non-guvernamentale din lume.

Programul de educație financiară al ASF, pentru anul școlar 2017-2018, include 159 de școli din 28 județe și Municipiul București. Numărul estimat al elevilor care vor participa la acest program se ridică la peste 22.000. Totodată, în cadrul Laboratorului Academic, programul ASF destinat dezvoltării educației financiare în învățământul universitar, vor participa 9 centre universitare din întreaga țară.

’Educația financiară și protecția consumatorilor reprezintă două obiective fundamentale pentru ASF. Nu putem vorbi despre o dezvoltare sănătoasă a piețelor financiare, în absența unor consumatori care să cunoască bine produsele și serviciile pe care le achiziționează”, a declarat Președintele ASF, domnul Leonardo Badea.

Global Money Week este un eveniment internaţional în cadrul căruia comunităţi întregi îşi unesc eforturile pentru a stimula o mai bună cunoaştere a mediului financiar, pentru înlăturarea politicilor financiare depăşite şi pentru a oferi tinerilor instrumentele şi inspiraţia necesare pentru a-şi modela propriul viitor. Anual, această iniţiativă reuneşte organizaţii din peste 120 de ţări şi implică aproape 6 milioane de copii şi tineri. În acest an, activităţile GMW vor avea loc sub titlul Money Matters Matter.

Evenimentele organizate de ASF în săptămâna GMW

  • 12 martie 2018

Seminar interactiv despre produse financiare non-bancare pentru liceeni

Lansare carte de educație financiară destinată copiilor din clasele primare –  ASF, Biblioteca Centrală Universitară și Editura Didactică și Pedagogică

  • 13 martie 2018

Donație de cărți realizată de entitățile pieței financiare către biblioteci școlare din Municipiul București

Primul concurs de debate pe teme financiare non-bancare pentru liceeni. Organizatori: ASF, Fundația Dreptul la Educație, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), OK Center. Liceenii care au participat la competiția de debate au avut de argumentat pro și contra pe 3 teme financiare: Ar trebui ca fiecare individ să aibă un nivel minim de educație financiară pentru a putea investi pe piața de capital? Ar trebui limitată investiția personală în piața de capital la un procent din avuția proprie? Ar trebui ca părinții să-și facă asigurare de viață?

Laborator Academic pentru studenți, organizat de ASF împreună cu ASE, Universitatea Româno-americană, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir București și Universitatea Titu Maiorescu București. Aceste seminarii au drept scop prezentarea de studii de caz și de informații practice, astfel încât studenții participanți să înțeleagă mai bine mecanismele pieței financiare nebancare.

  • 14 martie 2018

Seminar despre asigurarea de răspundere civilă aferentă cadrelor medicale. Este vorba despre asigurarea obligatorie de malpraxis pentru cadrele medicale. Acest eveniment a fost destinat personalului medical, pentru a se cunoaște mai bine mecanismele de funcționare aferente acestui tip de asigurare.

A doua ediție a seminarului dedicat profesorilor din învățământul preuniversitar, organizat împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, ce are ca obiectiv promovarea modernizării și actualizării informației din programa școlară

A doua ediție a Galei EduFin. Evenimentul va premia cele mai importante contribuții la promovarea importanței educației financiare

  • 15 martie 2018

Ziua Internațională a Consumatorului. Pentru prima dată, în această zi va circula în centrul Bucureștiului Autobuzul Consumatorului, pus la dispoziție de ASF, în care bucureștenii vor putea călători gratuit și vor putea să se informeze despre piețele financiare non-bancare, produsele și serviciile disponibile pe aceste piețe și modalitatea de a proteja drepturile consumatorilor.

Depozitarul Central va oferi gratuit, începând cu 15.03.2018 și continuând pe parcursul unei luni de zile, serviciul de actualizare a contului IBAN.

  • 16 martie 2018

Concurs de proiecte de educație financiară pentru elevi în cadrul unor unități de învățământ care fac parte din programul de educație financiară al ASF

Program special de educație financiară destinat grădinițelor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.