Asigurătorii, disciplinați în perioada plafonării tarifelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a depistat nicio companie de asigurări cu depășiri de tarife la RCA  în perioada de plafoanele a acestora, respectiv 17 noiembrie 2016 – 18 mai 2017.

ASF anunţă că a monitorizat modul în care societăţile de asigurare au respectat implementarea tarifelor de primă maximale. Analiza a fost efectuată potrivit prevederilor OUG nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

„Ca urmare a prerogativelor acordate de lege, ASF supraveghează prudenţial, cu deosebită atenţie, atât piaţa asigurărilor, piaţa de capital, cât şi piaţa pensiilor private, fără a tolera derapaje de la normalitate”, a declarat Leonardo Badea, preşedintele ASF.

„ASF a analizat şi a monitorizat un număr de peste 3 milioane de poliţe auto obligatorii, emise în intervalul 17 noiembrie 2016 – 18 mai 2017, pe diferite perioade de timp de către cele 9 societăţi autorizate să practice RCA. În urma analizării datelor raportate a rezultat faptul că asigurătorii au respectat prevederile legale în ceea ce priveşte tarifele de primă maximale, neexistând situaţii în care acestea să fi fost depăşite”, se arată în comunicatul instituţiei.
„Analiza elaborată de ASF a evidenţiat câteva aspecte importante care trebuie menţionate: piaţa dă semne de maturizare, inclusiv prin adoptarea de strategii de vânzare pe termen lung în care drepturile şi interesele asiguratului român trebuie respectate, fără niciun fel de abatere. Dezechilibrele şi practicile din trecut nu-şi mai au locul în prezent”, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF şi coordonatorul sectorului Asigurări.

ASF menţionează că va continua să monitorizeze piaţa de asigurări şi „va aplica toate prevederile legale în interesul asiguraţilor şi al stabilităţii pieţei, prin adoptarea de măsuri prudenţiale şi proactive ce se impun”.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.