ASSAI: Amenda aplicată de ASF firmei Asirom, de râs

asiromASSAI denunță Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru amenda simbolică aplicată firmei Asirom, sancțiune ce reprezintă numai o oră și 45 de minute de încasări pentru aceasta.

Iată argumentele Asociației Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), într-un comunicat remis redacției, pe care îl redăm integral:

ASSAI atragea atentia asiguratilor romani, in luna decembrie 2016, asupra faptului ca pagubitii firmei Asirom intampina probleme grave privind obtinerea despagubirilor.

In data de 17 Ianuarie 2017, ASF confirma aceste nereguli si sanctioneaza societatea Asirom, pentru problemele identificate in cazul a peste 40% dintre dosarele de dauna verificate ale acestei societati de asigurari, cu o amenda de 200.000 lei aplicata firmei si cateva zeci de mii de lei aplicate unor persoane din conducerea companiei de asigurari.

Amenda aplicata de ASF pare mare in comparatie cu veniturile cetatenilor romani, dar la o analiza mai atenta, observam ca societatea de asigurari a avut o cifra de afaceri de peste un miliard de lei in anul 2016, iar amenda aplicata de catre ASF societatii de asigurari reprezinta echivalentul incasarilor acestei societati de asigurari intr-o ora si patruzeci si cinci de minute.

Daca raportam cuantumul amenzii la numarul de aproximativ 9.000 de dosare de dauna verificate de catre ASF si neachitate de catre Asirom conform legii, constatam ca ASF a sanctionat societatea Asirom cu aproximativ 22 lei/dosar de dauna intarziat la plata sau echivalentul a 1,5 tichete de masa/dosar de dauna intarziat la plata.

In timp ce autoritatea de supraveghere italiana aplica firmelor de asigurari amenzi in valoare de 60.000 de euro/fiecare dosar de dauna neachitat in termen legal, ASF aplica amenzi de 5 euro/dosar de dauna neachitat in termen legal.

De asemenea, amenzile aplicate persoanelor din conducerea Asirom reprezinta aproximativ 15% – 35% din veniturile lunare ale persoanelor amendate si, de regula, acestea nu raman in paguba, pentru ca societatea de asigurari isi recompenseaza in luna urmatoare acesti angajati, cu niste prime de performanta, care le acopera cuantumul amenzilor.

Transmit un mesaj intregului consiliu al ASF care este responsabil de pietele financiare asa-zis supravegheate: Treziti-va la realitate, pentru că faceti in continuare jocul companiilor de asigurari, in loc sa protejati consumatorul! Cuantumul amenzilor aplicate de catre ASF sunt in mod deliberat simbolice si nu determina schimbarea comportamentului abuziv al societatilor de asigurari! Asirom nu achita in continuare daunele si nici nu raspunde la solicitarile adresate”, a declarat Cristian Muntean, presedintele ASSAI.

Reamintim faptul ca, in anul 2013, unei societati de asigurari care la acea vreme avea acelasi comportament abuziv cu cel al firmei Asirom, i-a fost suspendata licenta timp de 30 de zile de catre autoritatea de supraveghere din Romania, pentru clasa de asigurari RCA. Consecinta: acea societate de asigurari a pierdut cate un million de dolari/zi, dar sanctiunea drastica a condus la corectarea conduitei societatii de asigurari.

In ultimii doi ani, doua societati de asigurari cu capital romanesc au fost introduse in faliment de catre ASF, avand exact acelasi practici ilegale si abuzive, dar care aveau si probleme de solvabilitate.

Daca societatea de asigurari austriaca Asirom ar fi avut acest comportament in Austria, ar fi avut licenta suspendata de catre autoritatea de supraveghere din acea tara. In mod clar, actualul consiliu al ASF este depasit de situatie si nu are capacitatea de a gestiona cele trei piete financiare, iar Parlamentul Romaniei ar trebui sa ia in calcul inlocuirea si altor membri din cadrul Consiliului ASF, care voteaza cot la cot cu Misu Negritoiu propuneri ce favorizeaza interesele financiare ale anumitor companii, care isi bazeaza afacerea pe neplata daunelor, fiind obisnuite sa incalce legea, in lipsa unor sanctiuni proportionale cu gravitatea si recurenta abuzurilor savarsite”, a precizat Cristian Muntean, presedinte le ASSAI.

Asociația Societăților de Service Auto Independente – A.S.S.A.I. – reprezintă interesele service-urilor auto din România și are rolul de a proteja și dezvolta industria auto românească.

Scopul Asociației ca organizație non-guvernamentală profesională este să reprezinte industria de service-uri auto independente în fața autorităților române, organizațiilor profesionale, patronale și sindicale, a comunității de afaceri și a societății civile.

Detalii pe www.assai.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.