Atentie la pietoni! Politistii verifica daca soferii acorda prioritate la zebra

Miercuri, intre orele 12:00-20:00, politistii rutieri din toata tara verifica modul in care soferii acorda prioritate pietonilor in locurile de trecere de pe soselele oraselor resedinta de judet, dupa ce, de la inceputul anului, pe zebra au murit in accidente 17 persoane, iar alte 150, printre care si copii, au fost accidentate.

Asa cum ne-au obisnuit de ceva timp, Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) a marit frecventa actiunilor de supraveghere a circulatiei rutiere la nivel national. Dupa ce vinerea trecuta au fost scoase “la vanatoare” toate cele 700 de radare pentru anihilarea vitezomanilor de pe drumurile nationale, iata ca a venit si randul oraselor mari sa fie verificate la capitolul trafic. De data aceasta, “vedetele” nu vor mai fi cei cu “boala vitezei”, ci acei conducatori auto care nu acorda prioritate la trecerile de pietoni. “Din analiza de risc rutier rezulta ca una dintre principalele cauze generatoare de accidente o reprezinta neacordarea prioritatii de trecere pietonilor si, in special, copiilor angajati in traversare prin locuri marcate si semnalizate corespunzator. Un astfel de caz a avut loc la data de 29 ianuarie, ora 15:10, in municipiul Galati, cand, pe fondul neacordarii prioritatii de trecere, o fetita de 9 ani a fost accidentata mortal de un autobuz, in timp ce traversa regulamentar prin zona marcata si semnalizata corespunzator. Din totalul accidentelor grave de circulatie produse in primul trimestrul al anului curent, in 162 de cazuri soldate cu decesul a 17 persoane si ranirea grava a altor 150 a fost vorba despre neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea drumului prin locuri marcate si semnalizate cu indicatoare”, informeaza Politia Romana.

 

Numarul victimelor pe trecerea de pietoni, in scadere

Totusi, in urma actiunilor intreprinse de politisti, in primele trei luni ale anului a scazut cu 13% numarul total al accidentelor de circulatie grave, comparativ cu perioada similara a anului 2009, iar al persoanelor decedate – cu 10%, si al celor ranite grav – cu 11%. Totodata, in 2010 este mai mic si numarul pietonilor cazuti victime – acestia reprezentand 4% din totalul victimelor accidentelor rutiere, fata de 5% in 2009 -, precum si cel al pietonilor raniti grav (10%, fata de 12% in 2009). De asemenea, accidentele produse ca urmare a neacordarii prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea drumului public prin locuri marcate si semnalizate cu indicatoare s-au redus cu 29%, iar numarul persoanelor decedate a scazut cu 35% si cel al persoanelor ranite grav cu 28%.

“Atragem atentia pietonilor sa traveseze numai prin locurile special amenajate si numai dupa o atenta asigurare, mai ales ca, in conformitate cu legislatia rutiera actuala, ei suporta consecintele accidentului produs ca urmare a traversarii lor neregulamentare. Prevenirea si combaterea accidentelor rutiere reprezinta o prioritate pentru Politia Romana, acest gen de actiuni urmand sa continue. Politistii vor utiliza, in operatiunea organizata la nivel national, mijloacele de supraveghere a traficului si de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor – ce vor fi dispuse, de regula, in zona scolilor -, pentru a inregistra si proba faptele antisociale”, mai anunta Politia Romana.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.