Autovit.ro te ajută să cumperi în siguranță o mașină rulată

Autovit.ro și ExactCC au realizat un studiu pentru a afla ce aspecte sunt importante pentru romanii care au cumpărat sau vor să-și cumpere o mașină second-hand și cum se documentează aceștia pentru achiziție. Rezultatele evidențiază punctele slabe ale cumpărătorilor romani ce pot deveni victime ale fraudelor și este un punct de pornire pentru îmbunătățirea modalității de achiziționare a unei mașini rulate.

În 2014, pe piața internă, 205.000 de mașini second-hand și-au schimbat proprietarul, iar alte 221.000 de mașini second-hand au fost aduse în tara. Necunoașterea legislației în vigoare și a drepturilor pe care cumpărătorii le au sunt factorii principali ce ii pot face vulnerabili pe aceștia în fata unei posibile fraude, fie ca este vorba despre starea precara a mașinii sau de lipsa unor acte esențiale.

Surse de informare

Cercetarea realizată de Autovit.ro arată că aproximativ jumătate dintre cei care și-au luat mașină în ultimul an au luat singuri decizia, iar ceilalți 50% au luat hotărârea împreuna cu altcineva. Ca surse de informare înainte de cumpărarea unei mașini second-hand, site-urile de anunțuri auto sunt pe primul loc, 71% dintre respondenți vizitându-le cel putin o dată pe săptămâna. Procentul poate părea mare dar este explicabil în contextul în care respondenții studiului sunt utilizatori activi de internet.

43% din cei întrebați au spus că discută cu prieteni mai avizați în domeniu, 37% citesc părerile altor cumpărători pe bloguri și forumuri și numai 35% merg și în târguri de mașini. Părerea unui mecanic este esențială pentru numai 27% din cei întrebați.

Site-ul Autovit.ro este principala sursa de informare pentru 94% dintre respondenții care și-au cumpărat mașini, urmat fiind de site-urile mercador.ro și tocmai.ro, care au fost nominalizate de jumătate dintre respondenți, iar auto.ro de 40%. Autovit.ro este principala sursă de informare și pentru cei care intenționează să-și cumpere mașină second-hand, 88% consultând site-ul măcar o dată în ultima lună.

Pentru cei care au cumpărat o mașină în ultimele 12 luni, cele mai relevante subiecte pentru documentare înainte de achiziție sunt: legislația privind taxele (71%), evitarea fraudelor verificând corect caracteristicile mașinii (69%) și dotările mașinii (65%).

Când vine vorba despre recomandările privind achiziționarea unei mașini second-hand, pe primul loc ca grad de încredere sunt situate cunoștințele și prietenii (57%) și abia pe locul doi mecanicii dintr-un service autorizat al mărcii (46%). Locul trei este ocupat site-urile cu anunțuri auto (43%) iar pe ultimul loc reprezentanții târgurilor auto (21%).

Verificarea unei mașini

Orice cumpărător vrea o mașină cât mai bună din punct de vedere tehnic, însă mai puțin de un sfert dintre cei care și-au luat automobil second-hand s-au dus la service autorizat pentru un diagnostic înainte de a-l cumpăra. 42 % dintre cumpărători spun ca au verificat personal mașina, 32% au evaluat-o împreună cu un prieten care se pricepe la mașini și doar 23% au dus mașina la un service autorizat al mărcii achiziționate.

Este interesantă diferența ordinii acestor factori pentru cei care vor să-și ia mașina rulată în următoarea perioadă. Verificarea personală este în acest caz abia pe locul patru, în timp ce verificarea cu un mecanic este plasata pe primul loc. Astfel, cei care urmează sa achiziționeze o mașină declară ca o vor verifica împreună cu un mecanic ales de ei (41%), împreună cu un prieten care se pricepe la mașini (39%), la un service autorizat al mărcii (38%). Abia pe locul 4 se afla varianta „verific personal“ (30%).

„Explicația este simplă. Procesul de cumpărare al unei mașini este foarte încărcat emoțional și deși inițial avem un plan bine pus la punct și vrem să parcurgem o întreaga listă de proceduri de siguranță, când ajungem lângă mașina visată dorința de a o avea cât mai repede este atât de mare încât ne face să nu mai punem siguranța pe primul loc. De multe ori mai întâi decidem emoțional după care încercăm să găsim argumente raționale pentru a confirma decizia luata“, a declarat Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro.

La întrebarea „Ați verificat dacă numărul de kilometri afișat pe bord este real?“, peste două treimi dintre posesorii de mașini second-hand au răspuns afirmativ, însă 42% nu pot explica modul în care a fost făcută aceasta verificare și doar 27% spun ca au apelat la un tester autorizat.

Peste trei sferturi dintre cei care intenționează să-și cumpere mașini second-hand doresc să verifice kilometrajul. Dintre aceștia mai mult de 40% nu pot, însă, exemplifică procedura de verificare.

„Din informațiile prezentate mai sus tragem concluzia ca verificarea kilometrajului este foarte importanta pentru cumpărătorii de mașini rulate, cunoscându-se cat de populară este practica „întineririi“ mașinii scoase la vânzare. Din păcate foarte puțini cumpărători cunosc procedura prin care pot afla istoricul unei mașini și un procent și mai mic dintre ei chiar reușesc acest lucru. Conform legislației în vigoare dealerul autorizat nu poate divulga informații referitoare la istoricul mașinii în service-urile din rețeaua respectivă decât proprietarului. Pentru a rezolva aceasta problema avem și o soluție. Aceasta este o bază de date națională administrată de R.A.R. în care sa fie înregistrate datele referitoare la rulaj, cu fiecare ocazie cu care o mașină se prezintă la I.T.P., la R.A.R. sau la orice service autorizat de R.A.R.. Ulterior, această bază de date ar putea fi unită cu cea a Poliției (date despre schimbările de proprietar, furturi) și a asiguratorilor (istoricul daunelor), astfel, existând o evidență a parcului auto național ce va putea fi pusă la dispoziția populației. Sunt sigur ca un cumpărător ar fi dispus sa plătească o suma de bani pentru a verifica istoricul unei mașini rulate. Un efect colateral dar foarte bun al acestei inițiative ar fi descurajarea evaziunii fiscale și a fraudelor din acest domeniu. O măsură complementară cu cele prezentate mai sus ar fi modificarea legislației astfel încât vânzarea unei mașini cu kilometrajul dat înapoi să fie considerată infracțiune, la fel și manopera de intervenție asupra rulajului.“ a declarat Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro

Factori de vulnerabilitate 

Cercetarea arata că o jumătate dintre cei care au cumpărat mașini second-hand nu au primit Certificatul de Autenticitate de la fostul proprietar în momentul achiziționării mașinii. Mai mult de jumătate dintre cei care intenționează să cumpere o mașină second-hand nu cunosc faptul ca Certificatul de Autenticitate trebuie înmânat de vânzător înainte de încheierea tranzacției.

Dintre cei care intenționează să-și cumpere mașina, un sfert au spus, în mod eronat, ca acest Certificat trebuie înmânat de cumpărător. Certificatul este emis de Registrul Auto Roman și este o dovadă că specificațiile tehnice din acte corespund cu realitatea și că mașina nu se găsește pe lista celor furate. Pentru totală siguranță, certificatul trebuie solicitat de cumpărător înaintea încheierii tranzacției, iar vânzătorul trebuie să meargă la RAR să îl elibereze.

Studiul a relevat ca 34% dintre cei care și-au cumpărat mașină second-hand consideră că „nu prea se pricep“ la mașini, în timp ce, dintre cei care urmează să achiziționeze o mașină second-hand 47% consideră că nu se pricep la mașini, fiind astfel vulnerabili în fața unei posibile fraude.

Și aici există mare diferență între cei care și-au luat recent mașină și cei care vor să-și ia în perioada următoare. Respondenții din prima categorie – cei care au achiziționat recent o mașină – sunt mult mai încrezători în competențele lor de apreciere a calității unei mașini.

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că, deși aceștia apreciază ca nu se pricep la mașini, dintre cei care și-au cumpărat deja un autovehicul rulat, procente semnificative nu au făcut o verificare la un service autorizat, nu au verificat dacă numărul de kilometri este cel real și nu pot aprecia cine trebuie să ceară Certificatul de Autenticitate, deci nu l-au solicitat vânzătorului la momentul achiziției.

Cu privire la persoanele care intenționează să cumpere o mașină second-hand în următoarele 12 luni, au fost identificați următorii factori care sporesc vulnerabilitatea: nu ar recurge la verificarea acesteia pe un tester electronic; nu ar merge la un service autorizat și au foarte mare încredere în cartea de service fără sa verifice informațiile din aceasta.

Cercetarea a mai arătat că cele mai importante aspecte pe care le au în vedere atât cei care au cumpărat o mașină second-hand, precum și cei care urmează să cumpere, sunt următoarele: să nu fi fost implicată într-un accident major, să nu fie avariată și numărul de kilometri de pe bord sa fie cel real. În ceea ce privește aspectele legale, pentru cei care și-au luat deja mașina cele mai importante sunt următoarele: actele mașinii să fie originale, autentice, seria sașiului din acte să corespundă cu seria mașinii și mașina să aibă ITP.

Pentru cei care urmează să-și cumpere o mașină rulată primele două opțiuni sunt tot legate de actele originale și de seria sașiului, dar pe locul trei contează să aibă Certificat de Autenticitate de la RAR. Întrebați ce aspecte au fost importante pentru ei când și-au luat mașina, cei mai multi au menționat prețul avantajos și aspectul automobilului (91%).

Peste 70% au spus că a contat prețul reviziilor și al pieselor, iar peste 60% au spus ca a contat faptul că au cumpărat mașina de la primul proprietar. Și cei care intenționează să cumpere curând mașină second-hand au dat mare importanta acestor factori.

Concluziile cercetării

Cumpărătorii au foarte mare încredere în rețele informale ca surse de documentare înainte de alegerea mașinii. Pentru ei contează foarte mult părerea personală și cea a prietenilor în alegerea mașinii și prea puțin opinia unui mecanic autorizat. Nu se cunoaște modul în care poate fi verificat numărul de kilometri afișați și doar puțin peste un sfert merg cu mașina la un tester autorizat.

Aceste necunoștințe expun cumpărătorii unor fraude pentru că nu cunosc o serie de elemente legislative importante precum dreptul de a primi Certificatul de Autenticitate RAR în momentul achiziției mașinii. Aproape jumătate dintre cei care vor să-și ia mașină second-hand în următoarele luni admit că nu prea se pricep la mașini, fiind astfel vulnerabili în fata fraudelor.

Atât pentru cei care au achiziționat o mașină second-hand, cât și pentru cei care urmează să facă acest lucru, la nivel declarativ, este foarte importantă verificarea în prealabil a mașinii. Din cercetare reiese faptul că un procent îngrijorător nu recurge la metodele cele mai sigure în acest demers.

„Luând în considerare faptul că site-urile de anunțuri sunt principala sursă de informare în vederea achiziției, 90% dintre respondenți consultând Autovit.ro, am decis să realizăm o campanie de informare a celor care urmează să cumpere o mașină rulată. Pagina „Cumpără în siguranță“ (www.autovit.ro/cumparainsiguranta) este gândită ca un ghid complet care vine în ajutorul celor care vor să se ferească de posibilele fraude. Bineînțeles că susținem verificarea mașinii la un service autorizat de marcă iar acest ghid nu se dorește a fi un înlocuitor ci un ajutor complementar“, a declarat Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro.

Prin intermediul paginii „Cumpără în siguranță“, Autovit.ro îi este alături celui care dorește să cumpere un autovehicul de la începerea căutării mașinii potrivite până la momentul înmatriculării acesteia. Pagina oferă sfaturi utile și informații privind actele necesare achiziției, modalitatea de obținere a acestora și nu în ultimul rând, încurajează potențialii cumpărători să aibă o atitudine precaută atunci când decid să achiziționeze o mașină rulată.

 Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.