AVAS, obligata de instanta sa faca public contractul de privatizare al Automobile Craiova

Societatea Academica din Romania (SAR) anunta ca a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, doua procese, sentinta definitiva a unuia dintre ele obligand AVAS sa dea publicitatii contractul de privatizare a societatii Automobile Craiova, preluata de Ford.

\”Suntem bucurosi sa anuntam ca, in urma actiunilor in justitie pentru transparentizarea unor contracte publice importante si sensibile, secretizate fara temei, actiuni initiate cu cateva luni in urma, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile formulate de Eximbank si AVAS. Procesele fusesera castigate de noi si in prima instanta, dar institutiile nu au dorit sa dea curs deciziei Tribunalului. Cele doua contracte pe care le dorim desecretizate sunt: Eximbank – contract de achizitie servicii de publicitate si promovare, pe care cu deosebit profesionalism institutia il tine confidential in baza legii secretului bancar si AVAS – contract de privatizare cu Ford\”, se arata intr-un comunicat al Societatii Academice din Romania.

Potrivit documentului, respingerea recursurilor \”inseamna ca informatiile solicitate trebuie comunicate pana pe 10, respectiv 11 mai\”. \”Refuzul executarii hotararilor irevocabile dupa aceste date va atrage un nou proces, pentru neexecutare, astea fiind procedurile, si aplicarea unei amenzi pentru fiecare zi de intarziere sefilor celor doua institutii, domnii Ionut Costea si Aurelian Popa\”, se precizeaza in comunicat.

 

Precedent pentru Eximbank

Reprezentantii SAR sustin ca, acceptand motivatia ONG-ului, magistratii Curtii de Apel Bucuresti \”au consfintit principiul general ca institutii publice de tipul Eximbank (care nu este o banca adevarata, ci un departament guvernamental cu o conducere numita 95% de AVAS si 5% de Ministerul Finantelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operatiuni de natura bancara) sunt acoperite integral de prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public\”. \”Acest precedent trebuie utilizat de aici inainte de noi toti impotriva acelor institutii sau companii publice care se prevaleaza de statutul lor special de «independenta bugetara» pentru a refuza accesul la informatii publice, la fel ca orice minister sau agentie\”, mai scriu reprezentantii SAR.

Ei critica si faptul ca, in faza de recurs a procesului, Eximbank \”a decis sa nu foloseasca propriul departament juridic\”, ci a angajat o casa privata de avocatura, sustinand ca motivul pentru care a fost luata aceasta decizie este acela ca, in caz de castig, legea permite casei de avocatura \”sa deschida proces civil separat impotriva reclamantilor si sa solicite cheltuieli de judecata mai mari decat ar fi obtinut din procesul propriu-zis\”.

Dupa succesul din instanta, SAR asteapta ca cele doua institutii sa-i plateasca toate cheltuielile de judecata, iar aceasta \”fara noi tergiversari\”.

 

Urmeaza contractul Romprest si cele de publicitate ale lui Mazare

Actiunea SAR este parte a unui program amplu de \”litigatii strategice\”, sustinut cu fonduri PHARE si derulat in parteneriat cu APADOR-CH incepand din 2009. Programul este menit sa genereze precedente in justitie pe dosare \”mari si sensibile\” de achizitii sau concesiuni, la care accesul publicului \”este limitat in mod abuziv\”.

In afara de cele doua dosare, SAR si APADOR-CH au deschis procese si impotriva Primariei Sectorului 1, pentru desecretizarea contractului cu firma de salubrizare Romprest, impotriva Primariei Constanta, pentru desecretizarea a opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si companii care se ocupa de intretinerea domeniului public, impotriva Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale pentru contractele de explorare/exploatare in platforma continentala a Marii Negre etc. \”In niciunul din aceste cazuri, nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice\”, se conchide in comunicat.

 

155 de posturi desfiintate la AVAS

La sfarsitul lunii aprilie, in Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern prin care la AVAS au fost restructurate 155 de posturi din totalul de 422, astfel ca institutia va avea maxim 267, exclusiv presedintele si vicepresedintii. Totodata, prin noul act normativ, au fost revocati din functiile de membri ai Consiliului de Supraveghere si Indrumare a activitatii AVAS Nicolae Chesnoiu, reprezentant al Ministerului Administratiei si Internelor, Elena Petrascu, din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, si Ioan Hidegcuti, din partea fostului Minister al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.

Adriean Videanu a anuntat, miercuri, ca Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) nu va prelua activele din portofoliul AVAS, recunoscand, insa, ca \”a existat o idee in acest sens\”, dar nu una buna. \”Nu cred ca este o idee buna ca AVAS sa se desfiinteze. Sunt contracte de privatizare in derulare, iar MECMA nu ar avea capacitatea sa le gestioneze. Eu cred ca AVAS trebuie sa ramana asa cum este. Nu preluam nimic\”, a precizat ministrul Videanu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.