Bacau: Au inceput lucrarile la cel mai mare pasaj rutier subteran din judet

Autoritatile locale, proiectantii si constructorii pasajului rutier subteran care va deschide centrul municipiul Bacau spre zona de vest au inaugurat lucrarile de pe santier, urmand ca investitia sa fie gata in 14 luni.

Evaluata la peste 8 milioane de euro, constructia este finantata prin Programul Operational Regional, pe componenta de infrastructura, 98% din fonduri europene, si 2% locale. Finalizarea proiectului va permite o deblocare a circulatiei prin Bacau, care se realizeaza, in prezent, doar prin nord-sud, din cauza amplasarii municipiului pe aceasta directiei intre raul Bistrita si calea ferata nationala Bucuresti-Suceava. Din acest motiv, toate vehiculele care tranziteaza orasul catre vest sau est sunt obligate sa strabata tot municipiul pentru a reveni la directia de destinatie. In acest fel, se creeaza probleme mari in trafic, simultan cu gradul ridicat de poluare.

Pasajul va avea o lungime de 269 de metri si va subtraversa cele 14 linii de cale ferata, prin preajma Garii CFR, unind strada Oituz, care ajunge direct in centrul municipiului, cu strada Stefan Guse, situata in zona vestica a Bacaului. Constructia va avea trei parti distincte: rampa Stefan Guse, cu lungimea de 109,07 m, pasajul rutier subteran propriu-zis, de 89,70 m, si rampa Oituz, de 69,80 m.

Continuitatea traficului pe strazile laterale – Garii si, respectiv, Constantei – va fi asigurata prin doua pasaje superioare, in lungime de 16 m si, respectiv, 10 m.

Alte trei importante lucrari de investitii in care sunt alocate fonduri europene se afla in diverse faze de realizare in municipiul Bacau. Astfel, proiectul \”Managementul integrat al deseurilor\”, investitie de peste 20 de milioane de euro (13 milioane de euro din fonduri europene si 6,5 din cele locale) se estimeaza ca va fi gata la finele acestei veri. Centrul expozitional si de conferinte, de peste 10 milioane de euro, finantat in mod egal de UE si Consiliul municipal, a inceput la finele anului trecut si va fi terminat in vara viitoare. Reabilitarea retelei termice secundare din municipiu, in valoare de peste 12 milioane de euro, se va finaliza la sfarsitul acestui an.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.