Bani europeni pentru anveloparea blocurilor

 

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a cerut Comisiei Europene 200 de milioane de euro pentru reabilitarea termica a locuintelor. Banii ar putea fi alocati din alte programe, care risca sa nu fie cheltuiti, sustine ministrul Elena Udrea.

 

\”Am cerut sa ni se permita reabilitarea termica cu fonduri europene. Ne-am gandit sa cerem Comisiei Europene 200 milioane de euro\”, a anuntat Udrea, joi, intr-o conferinta de presa. Potrivit ministrului, locatarii care vor accesa credite pentru reabilitarea termica a locuintelor nu vor plati dobanda, care va fi sustinuta de catre MDRT, si nu vor fi obligati sa-si ipotecheze apartamentele, pentru ca statul va garanta pentru ei.

Cu doar doua luni in urma, Elena Udrea reclama ca toate sectoarele din Bucuresti, cu exceptia Sectorului 2, au depasit in medie cu 15% pana la 230% standardele de cost aprobate de MDRT pentru reabilitarea termica a locuintelor. Campion este insa Sectorul 1, unde exista un bloc al carui cost de anvelopare a fost de 8 ori mai mare decat cele calculate de minister. Reamintim ca anul trecut, pentru a nu mai exista diferente foarte mari de costuri intre localitati sau intre sectoarele Capitalei, Udrea a initiat un act normativ privind stabilirea unor standarde de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice, inclusiv pentru reabilitari termice. Costurile medii, conform standardelor de cost aprobate pentru un imobil, sunt de 2.035 de euro, fara TVA, pentru un apartament cu o camera, cu suprafata de 37 mp, 2.860 de euro, fara TVA, in cazul unui apartament cu 2 camere, de 52 mp si 3.630 euro, fara TVA, pentru apartament 3 camere, de 66 mp. La calcule s-a tinut cont de un cost mediu pe metrul patrat util de 55 de euro, fara TVA.

Potrivit MDRT, in Sectorul 1 au fost reabilitate termic anul trecut 30 de blocuri cu 1.170 de apartamente, in urma unei investitii de 42,6 milioane de lei (10,1 milioane de euro). Aceasta inseamna ca a cheltuit peste 8.600 de euro pentru un apartament. Precizam ca primaria acopera, cu fonduri din bugetul local, si partea de cost ce revine asociatiilor de proprietari. Ordonanta de Urgenta 18/2009 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit multietajate stabileste ca lucrarile sa fie finantate 50% din bugetul de stat, prin Minsterul Dezvoltarii Regionale si Turismului, 30% din buget local, prin Consiliul Local, si 20% de catre proprietar. In anumite situatii insa – in caz de venituri scazute ale locatarilor, pensionari sau persoane defavorizate – Consiliul Local poate finanta si cota care revine proprietarului.

In Sectorul 2, suma platita pentru o locuinta a fost anul trecut de 2.153 euro – iar administratia a suportat, la randul ei, costurile ce reveneau proprietarului. In total, au fost anvelopate termic 109 blocuri cu 6.853 de apartamente, valoarea investitiei cifrandu-se la 61,6 milioane de lei (14,6 milioane de euro).

In Sectorul 3 au fost reabilitate termic 18 blocuri cu 1.574 de apartamente, dar autoritatea locala nu a acoperit si costul ce revenea proprietarilor. Valoarea totala a investitiei depaseste 29,4 milioane lei (aproximativ 6,97 milioane euro), iar valoarea medie a cheltuielii pentru un apartament a fost de 4.428 euro.

In sectorul 4 au fost reabilitate 11 blocuri cu 548 de apartamente, cu 10,5 milioane de lei (2,5 milioane euro), iar media investitiei intr-un apartament a fost de 4.570 euro.

In Sectorul 5 costurile reabilitarii termice a unei locuinte depasesc si ele cu mult pretul practicat in alte sectoare. Astfel, 27 de apartamente din strada Ion Urdareanu au fost reabilitate termic la un pret mediu de 24.375 euro pe unitate. In cele 1.261 de apartamente din 25 de blocuri s-au investit 40,8 milioane lei (9,7 milioane lei), ceea ce reprezinta o medie pe unitate locativa de 7.667 de euro.

In Sectorul 6, au fost investiti peste 40,6 milioane de lei (9,6 milioane de euro) in reabilitarea a 27 de blocuri cu 2.312 locuinte, la un cost mediu pe apartament de 4.169 euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.