Basescu a promulgat Legea garantiei pentru Ford

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de garantie dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, privind garantarea de catre statul roman a ajutorului oferit fabricii de automobile Ford de la Craiova.

 

Potrivit Administratiei Prezidentiale, acordul a fost semnat la Bucuresti, pe 21 ianuarie, si vizeaza garantarea 80% a obligatiilor aferente Contractului de finantare dintre Banca Europeana de Investitii si SC Ford Romania SA, in valoare de 400.000.000 euro, pentru modernizarea fabricii de automobile de la Craiova. Legea pentru ratificarea Acordului a fost adoptata de Senat pe 23 martie, cu 73 de voturi pentru, trei abtineri si niciun vot impotriva. Cu o saptamana inainte, deputatii si-au dat acordul pentru acest proiect de lege, insa Camera decizionala a fost Senatul.

Reamintim ca BEI a acordat imprumutul in conditiile garantarii acestuia de catre statul roman si statul german, cu precizarea ca Ford Romania va plati statului roman, pe toata durata imprumutului garantat, o prima de garantare de 2% pe an.

La inceputul lunii martie, presedintele Traian Basescu a atentionat Parlamentul sa nu mai intarzie aprobarea garantiilor pentru producatorul american de autovehicule Ford, intrucat risca sa amane producerea noului model, si, implicit, locurile de munca aferente. “Stationarea indelungata a proiectului in Parlament risca sa intarzie lansarea noului proiect, iar asta inseamna locuri de munca\”, a spus seful statului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.