Basescu acuza: Guvernul restructureaza doar pe hartie. Berceanu a operat insa 10.300 de disponibilizari la CFR

Membrii Guvernului i-au numarat, miercuri, pe toti disponibilizatii din sectorul bugetar, iar cifrele le-au confirmat – daca mai era nevoie – nemultumirea presedintelui Traian Basescu: marea restructurare promisa la inceputul anului s-a produs doar pe hartie si declarativ.

 

Singurul ministru care s-a tinut de cuvant a fost Radu Berceanu, cu cele 10.300 de concedieri aplicate la CFR in perioada martie-aprilie. In rest, reducerile drastice anuntate de premierul Emil Boc au fost operate doar in cazul posturilor neocupate – pentru care, pana in acest an, se aloca fond de salarii, dar banii erau redistribuiti de conducerea institutiilor de stat la alte cheltuieli, in special catre sporuri acordate personalului de conducere.

Anul trecut, “marea restructurare” a agentiilor guvernamentale s-a dovedit o mare pacaleala. Din toate ministerele si agentiile subordonate au fost “restructurate” 7.800 de posturi, in conditiile in care numai la Ministerul Educatiei, spre exemplu, organigrama a ramas “obeza”, cu 11.000 de posturi. Ministrul de atunci, Ecaterina Andronescu, a fost dispusa sa renunte la doar 401 posturi – care erau, oricum, neocupate. La fel au procedat si celilalti membri ai Guvernului, chiar si dupa ce PSD a iesit de la guvernare.

\”Nu am vazut disponibilizari in sectorul bugetar, m-am uitat pe statistici. (…) S-au comasat ministere, dar a ramas acelasi numar de angajati\”, si-a exprimat seful statului nemultumirea fata de promisiunea neonorata de Executiv privind reducerea aparatului de stat. \”O sa am o discutie cu Guvernul saptamana viitoare, conform Constitutiei. O sa-i invit la consultari, la Cotroceni. Pot sa chem Guvernul la consultari, cum pot sa ma duc si la Palatul Victoria. Dar, pana la urma, gentiletea mea de a ma duce la Palatul Victoria, de a nu chema Guvernul la consultari, a fost prost inteleasa\”, a anuntat Traian Basescu, la B1TV.

Trezit la realitate, seful Executivului le-a dat un nou termen ministrilor sa propuna restructurari ale institutiilor coordinate: trei saptamani, interval in care va astepta si avizul FMI asupra standardelor de cost in administratie, act normativ adoptat miercuri.

Potrivit statisticilor, din cei peste 750.000 de someri, 623.518 provin numai din mediul privat.

 

Aproape 20.000 firme s-au inchis anul acesta

Nu la fel de bine o duce, insa, sectorul privat – cel care asigura lafaiala pe banii publici a celor 1,4 milioane de bugetari. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in primul trimestru al acestui an a crescut de la 4.354 la 19.868, cu 356,32%, comparativ cu perioada similara din 2009. Cele mai multe companii aflate in aceasta situatie sunt din Bucuresti (3.076), Cluj (952), Bihor (884) si Brasov (866), iar cele mai putine in Ialomita (113), Mehedinti (154), Covasna (157) si Giurgiu (162).

De asemenea, alte 9.954 de companii romanesti s-au radiat voluntar, fata de 9.186 in primele trei luni din 2009, iar 2.655 s-au dizolvat, fata de 1.258 in 2009. Totodata, in aceeasi perioada au fost inmatriculate 28.050 de companii, cu 20% mai putine decat in trimestrul similar din 2009. Potrivit datelor ONRC, la 31 martie functionau 675.000 de persoane juridice, din care circa un sfert au sediul in Bucuresti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.