Basescu catre parlamentarii PDL: Ori sustineti masurile de austeritate, ori treceti in Opozitie

Presedintele Traian Basescu i-a convocat duminica seara la Snagov pe deputatii si senatorii PDL, pentru a le arata pisica inainte ca Guvernul sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe legile cu taierea salariilor si pensiilor.

Cum zvonurile vehiculate in ultima perioada arata ca mai multi deputati si senatori PDL refuza sa accepte masurile de austeritate, seful statului a simtit nevoia sa-i aduca cu picioarele pe pamnt pe \”neascultatori\”: \”Daca nu sunteti de acord, treceti in Opozitie\”, le-ar fi spus Basescu, potrivit unor surse politice.

Intalnirea, la care a fost prezent si premierul Emil Boc, s-a incheiat in jurul orei 22:00, dupa aproximativ trei ore de discutii. Potrivit unor surse democrat-liberale, presedintele Traian Basescu le-ar fi spus parlamentarilor prezenti ca premierul Boc a \”fost sabotat de propriul Cabinet\”, deoarece \”niciuna din masurile de restructurare a ministerelor si structurilor guvernamentale anuntate de prim-ministru nu au fost puse in aplicare\”.

Basescu le-a spus, franc, ca PDL \”poate intra in istorie sau poate pleca ca un las\”. \”Ori sustineti masurile de austeritate, ori plecati in Opozitie\”, le-ar fi spus seful statului parlamentarilor democrat-liberali.

El le-a explicat ca masurile de austeritate promovate de guvern sunt \”singura solutie\”, restul fiind \”bazaconii\”, iar daca aceste masuri nu se vor aplica, anul viitor nu vor mai exista bani pentru plata pensiilor si salariilor.

Guvernul se reuneste luni dimineata in sedinta, pentru a discuta cele 60 de amendamente la proiectele de legi asumate, apoi se va prezenta in plenul Parlamentului, la ora 16:00, sa-si asume raspunderea pentru prima lege, iar la ora 17:00 sa-si angajeze raspunderea pentru a doua. PSD a anuntat ca va depune doua motiuni de cenzura impotriva Guvernului Boc, iar PNL a precizat ca o va vota.

Potrivit Constitutiei, Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatorilor si deputatilor, adica de 236 de parlamentari. In prezent, Puterea detine majoritatea in Parlament, insa tradarea unora dintre parlamentarii PDL ar putea duce la caderea Guvernului. In acest caz, presedintele Traian Basescu a fost cat se poate de clar la Snagov: va da guvernarea pe mana Opozitiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.