Basescu: Contrar veseliei televizate, Romania nu e ca Grecia, mai avem doi ani

Presedintele Traian Basescu a sustinut joi seara o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, in care a dat explicatii, pentru a patra oara in decurs de o saptamana, despre situatia economica a Romaniei, precizand ca nu se afla in situatia Greciei, dar ca poate ajunge daca nu se iau masuri de reducere a cheltuielilor statului.

Potrivit presedintelui, singura noastra solutie de iesire din criza este reforma statului. \”Romania nu este in situatia Greciei. Romania poate ajunge acolo, dar in niciun caz nu suntem in situatia Greciei. Mai mult, Romania are la indemana toate instrumentele sa evite o astfel de situatie. Singura problema este daca vrem sau daca putem sa utilizam aceste instrumente. Unul din cele mai importante lucruri ar putea fi legat de solidaritatea UE si a institutiilor financiare. (…) N-as vrea sa se inteleaga ca suntem intr-o situatie roz\”, a precizat Basescu, opinand ca \”suntem intr-o situatie dificila\”, care permite aplicarea de corectii. \”Contrar veseliei televizate ca Romania e ca Grecia, va spun ca mai avem doi ani pentru a ajunge la \”performantele\” Greciei. Avem timp sa luam masuri\”, a estimat Basescu.

 

\”Politicienii sa nu incerce stimularea violentei\”

Seful statului a afirmat ca stie despre existenta unor politicieni pentru care \”solutia\” pentru aceasta perioada este stimularea violentei. El i-a avertizat \”sa nu incerce\”. \”Avertizez public sa nu incerce sa creeze acte de violenta, spaime pentru oameni. N-o spun intamplator, ci vorbesc pe ceea ce stiu. Exista politicieni care cred ca a stimula violenta este solutia\”, a spus Basescu, fara a da detalii despre sursa informatiilor pe care le are si fara a-i nominaliza pe cei la care se refera.

Presedintele a declarat ca sistemul de pensii are o problema financiara, de lipsa de fonduri, dar si una de functionare. El a precizat ca exista 1,8 milioane de pensionari cu stagiu complet de cotizare si 1,3 milioane de pensionati la cerere, fara stagiu complet, si 906.000 de pensionati pe caz de boala.

Romaniei ii lipsesc 500 milioane de euro pentru a putea plati pensiile la timp si, din acest motiv, a propus reducerea acestora cu 15%. \”Pentru a plati pensiile 100% ar trebui sa putem transfera minim 2,2 miliarde de euro. Din acest motiv, solutia pe care am propus-o in discutiile cu FMI, cu BM si UE, a fost reducerea cu 15% a pensiilor. Intentia pe care am discutat-o cu Guvernul este ca masura sa fie mentinuta pana la finele anului\”, a mai spus Basescu.

 

\”Nu am vocatia lasului. Am semnalat de mult ca fondul de pensii se prabuseste\”

In privinta zvonurilor privind demiterea premierului Emil Boc, presedintele a negat o astfel de solutie. \”Nu cred ca Guvernul Boc ar trebui sa demisioneze, este ultimul lucru de care avem nevoie in momentul de fata\”, a spus Basescu.

Intrebat de ce a ales sa iasa in locul premierului Boc si sa vorbeasca despre aceste masuri Basescu a raspuns: \”Nu am vocatia lasului. Am semnalat, la momentul la care s-a dat faimoasa lege a pensiilor, ca fondul de pensii va ramane fara acoperire. \”Seful statului, cand se iau masuri dificile pentru romani, are obligatia sa-si asume parte din solutii sau sa recunoasca problema si sa spuna \”da, sunt alaturi de acest program\”\”, a declarat Basescu.

 

Guvernul decide miercuri de unde taie

Seful statului a anuntat ca, miercurea viitoare, va discuta cu membrii Guvernului ansamblul masurilor de reducere a cheltuielilor publice, mentionand ca apoi va sta la dispozitia reprezentantilor pensionarilor sau sindicatelor pentru a oferi explicatii. \”Sper ca miercuri, intr-o discutie cu Guvernul, sa vad cum arata tot programul, pentru ca nu ne putem limita strict la aceste masuri, ele sunt insuficiente\”, a spus Basescu.

Presedintele a opinat ca, fara a avea ansamblul de masuri, ar fi prematur sa angajeze discutii cu aceste categorii. El a adaugat ca este important sa poata da explicatii care sunt verificate si agreate de Guvern. \”Cea mai buna optiune a fost aceea pe care noi am luat-o. Pentru a adopta solutia au fost consultari temeinice, cu proiectii pentru 2012 – 2013, cu Guvernul si Banca Nationala. (…) Este posibila renegocierea acordului cu Fondul si sa spunem \”ne oprim, populatia nu accepta masurile si renegociem acordul cu Fondul\”. Renegocierea acordului cu FMI ar insemna pierderea transei din iunie, dar nu e o nenorocire. Consecintele le stiu, reduceri de salarii, dar si majorarea taxelor. Nu avem alte solutii. Avem urgenta nevoie de a incasa transa din iunie\”, a mai spus Basescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.