Basescu: Poate ca ilustrii salariati publici se vor orienta spre IMM-uri, pentru salarii mai mari

Presedintele Traian Basescu i-a ironizat pe \”ilustrii\” salariati din sectorul public, care critica reducerea salariilor si disponibilizarile din randul bugetarilor, indemnandu-i spre sectorul privat, unde ar putea obtine salarii mari, ar antrena investitiile in IMM-uri si, poate, \”cativa kilometri de autostrada, spre satisfactia lui Berceanu\”.

\”Sigur, daca vom reusi sa antrenam investitiile in IMM-uri, poate si pentru cativa kilometri de autostrada, spre satisfactia lui Berceanu, poate ca ilustrii salariati din sectorul public, constatand ca li s-a redus salariul cu 25%, se vor indrepta catre acele IMM-uri unde ar putea sa aiba salarii mai mari. Dar sistemul bugetar nu poate fi atat de sus din punctul de vedere al salarizarii si al veniturilor, in mod deosebit, in raport cu sectorul privat, care produce bani din care traieste sistemul bugetar\”, a spus seful statului.

Un val de critici a curs, vineri, din partea liderilor de sindicat, care au amenintat cu proteste in strada impotriva reducerii salariilor bugetarilor.

In opinia lui Basescu insa, masura scaderii pensiilor cu 15%, a salariilor din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, precum si reducerea \”masiva a subventiilor\” ar avea urmari pozitive. \”Vor avea un efect foarte bun in sistemul privat. Vor elibera sistemul privat de obligatiile pe care le are de a produce bani, ca sa tinem un aparat de asemenea dimensiuni. Nu am vorbit de reducerea niciunui salariu in sectorul privat, nu exista nimic care sa vizeze sectorul privat. Tot ceea ce v-am spus este legat de sectorul bugetar de stat\”, a precizat presedintele.

Traian Basescu si-a argumentat masurile prin faptul ca salariile personalului bugetar reprezinta 9,4% din PIB, adica 28% din buget, iar cheltuielile sociale, care includ si pensiile, reprezinta 12% din PIB, adica peste 35% din buget, ceea ce, impreuna, inseamna 62% din buget. \”In economia reala – cea care s-a restructurat puternic in 2009 – lucreaza maximum 3 milioane de oameni. (…) Decizia noastra a fost sa nu punem in sarcina sectorului privat si a celor 22 de milioane de locuitori ai Romaniei excesul de cheltuieli din sistemul bugetar. Cei care au risipit banii sa se gandeasca daca au dreptul moral sa mai vorbeasca\”, a explicat seful statului.

 

Sindicatele la Cotroceni, duminica

Traian Basescu i-a invitat la Palatul Cotroceni pe reprezentantii confederatiilor sindicale care i-au solicitat o intalnire pentru a discuta pe tema reducerii salariilor din sistemul bugetar. \”Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a invitat duminica, 9 mai a.c., ora 11.00, la Palatul Cotroceni, pe liderii celor cinci centrale sindicale care au solicitat o intalnire cu seful statului: Confederatia Nationala Sindicala \”Cartel Alfa\”, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Blocul National Sindical, Confederatia Nationala Sindicala Meridian\”, precizeaza un comunicat al Presedintiei.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anuntat vineri dimineata, la finalul intalnirii dintre reprezentantii confederatiilor sindicale, ca au trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, prin care solicita o intalnire inainte ca delegatia FMI sa plece din Romania. Liderii sindicali au anuntat si organizarea unui comitet de criza, iar luni se vor intalni pentru a discuta calendarul protestelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.