Benzina si motorina cu minim 5% biocarburant, obligatoriu din 2011

Un proiect de Hotarare de Guvern supus dezbaterii publice de Ministerul Economiei prevede ca furnizorii de carburanti sa introduca pe piata, incepand cu 1 ianuarie 2011, benzina si motorina cu un continut de biocarburant de cel putin 5% in volum, urmand ca, treptat, sa-l creasca pana la 10% in 2018. Masura se aliniaza Directivei 2003/30/EC de promovare a utilizarii biocombustibililor si a altor combustibili regenerabili pentru transport, potrivit careia toate tarile membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa atinga o tinta de 10% biocarburanti pana in 2020.

Concret, benzina si motorina vor trebui sa contina la 1 ianuarie 2013 cel putin 7% biocarburant, procentul urcand la 9% in 2017 si 10% in 2018. Ministerul Economiei sustine ca biocarburantii, in amestec, pot fi utilizati, in principiu, la autovehiculele existente, folosind actualul sistem de distributie al carburantilor.

Proiectul de act normativ va modifica si completa HG 1844/2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport. Astfel, art. 4 va avea punctul 4.1, cu urmatorul continut la alin. (1): „(…) furnizorii de carburanti introduc pe piata numai amestec de biocarburanti si carburanti conventionali – derivate ale uleiurilor minerale dupa cum urmeaza:

e) de la data de 1 ianuarie 2011 motorina cu un continut de biocarburant de minimum 5% in volum;

f) de la data de 1 ianuarie 2013 motorina cu un continut de biocarburant de minimum 7% in volum;

g) de la data de 1 ianuarie 2011 benzina cu un continut de biocarburant de minimum 5% in volum;

h) de la data de 1 ianuarie 2013 benzina cu un continut de biocarburant de minimum 7% in volum;

i) de la data de 1 ianuarie 2017 benzina cu un continut de biocarburant de minimum 9% in volum;

j) de la data de 1 ianuarie 2018 benzina cu un continut de biocarburant de minimum 10% in volum“.

 

Raport anual al benzinarilor catre ministrul Economiei

Totodata, va fi introdus un nou articol, care va reglementa modul de introducere pe piata a biocarburantilor. Astfel, potrivit art. 4.2, alin. (1) „Biocarburantii pot fi introdusi pe piata numai daca indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt produsi din materii prime, provenite dintr-o zona agricola a Uniunii Europene, detinute prin tehnologii care respecta bunele conditii agricole si de mediu conform Ordinului ministrului Agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 30/147/2010;

b) conduc la o reducere de minimum 35% a emisiei de CO2 pe durata ciclului de viata, fata de carburantii conventionali;

c) satisfac specificatiile tehnice impuse de Uniunea Europeana tinand cont de prevederile reglementarilor sociale si de mediu“.

Informatiile privind indeplinirea conditiilor prevazute mai sus trebuie raportate, potrivit alin. (2), de catre operatorii economici, Ministerului Economiei, pana la 25 ianuarie anul urmator. Forma si continutul de raportare vor fi stabilite prin ordin al ministrului Economiei, in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a noului act normativ.

 

Amenzi de pana la 50.000 de lei

In caz ca nu efectueaza rapoartele anuale, benzinarii vor fi sanctionati cu amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei.

La alin. (4), se specifica faptul ca operatorii economici care introduc pe piata amestec de biocarburanti si carburanti conventionali sunt obligati sa se asigure ca biocarburantii utilizati indeplinesc cerintele prevazute la alin. (1).

In caz contrar, ei risca amenzi intre 30.000 si 50.000 de lei.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, principalele efecte socio-economice vor fi reducerea importurilor de carburanti, crearea de noi locuri de munca si oportunitati de venituri in zonele rurale pentru o dezvoltare durabila. De asemenea, utilizarea biocarburantilor va determina o reducere de minimum 35% a emisiei de CO2 pe durata ciclului de viata, fata de carburantii conventionali. Prin Protocolul de la Kyoto, Romania s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, in perioada 2008-2012, cu 8% fata de nivelul acestor emisii din 1989.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.