Benzinarii cu gestiune video

Benzinariile fara sisteme de gestiune a stocurilor prin supraveghere video vor ramane fara atestate la 1 aprilie, cand intra in vigoare un Ordin emis in acest sens de presedintele ANAF.

 

Pana la sfarsitul acestei luni, benzinariile trebuie sa se doteze cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburanti, care sa permita monitorizarea miscarii produselor energetice si determinarea in orice moment a cantitatilor intrate sau iesite, precum si cu un sistem de supraveghere video a rezervoarelor si a zonelor de descarcare/incarcare. Stocarea imaginilor inregistrate se face pe o durata de minimum 20 de zile, iar sistemul de supraveghere trebuie sa functioneze permanent, inclusiv in perioadele de nefunctionare a depozitului angro, chiar si in conditiile intreruperii alimentarii cu energie electrica de la reteaua de distributie. In caz contrar, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) le va anula atestatele. Este cazul operatorilor cu benzine, motorina, kerosen si GPL, iar conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sunt prevazute in Ordinul presedintelui ANAF nr. 1378/2009.

Prevederile documentului au fost dezbatute in timp util cu reprezentantii principalilor operatori economici din domeniul distributiei de carburanti, pentru a fi in cunostinta de cauza si a nu acuza ca sunt “vanati”. Potrivit reprezentantilor ANAF, scopul inregistrarii operatorilor economici care comercializeaza in sistem angro sau en detail produse energetice este asigurarea unui control adecvat care sa conduca la reducerea evaziunii fiscale in domeniu, si nu pentru a bloca activitatea societatilor comerciale.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.