Boagiu: O Europa cu doua viteze in finantarea proiectelor de infrastructura este indezirabila

 

Ministrii transporturilor din Uniunea Europeana si de cei din statele membre ale Parteneriatului Estic au adoptat marti, la Cracovia, o Declaratie Comuna privind cooperarea in domeniul transporturilor. Printre semnatarii documentului s-a aflat si Anca Boagiu, care a propus 5 linii prioritare de urmat in actiunile viitoare ale acestui cadru de cooperare si a apreciat ca “O Europa cu doua viteze in domeniul finantarii proiectelor de infrastructura este indezirabila”.

Prin adoptarea Declaratiei Comune, ministrii au instituit, implicit, Panelul de Transport, “prin care se recomanda sa se urmeze actiunile stabilite prin Comunicarea Comisiei Europene privind cooperarea in domeniul transporturilor intre UE si statele din Vecinatatea sa, intre care si planificarea unor retele regionale de transport ale Parteneriatului Estic care sa fie conectate si cu Reteaua TEN a UE, dar si pregatirea unui portofoliu de proiecte de interes comun pentru infrastructura de transport”, potrivit unui comunicat al MTI.

In cadrul interventiei sale, ministrul roman al Transporturilor a propus 5 linii prioritare de urmat in actiunile viitoare ale acestui cadru de cooperare. “In primul rand este nevoie de dezvoltarea conexiunilor Est-Vest si Nord-Sud cu statele vecine ale UE. In al doilea rand, trebuie sa actionam pentru reducerea decalajelor regionale in domeniul infrastructurii de transport. Trebuie de asemenea sa asiguram intregrarea regionala printr-o mai mare integrare a tuturor modurilor de transport dintre UE si statele vecine. In plus, trebuie sa facilitam interoperabilitatea si sa crestem eficienta prin eliminarea tuturor limitarilor administrative, operationale, legislative si administrative. Si nu in ultimul rand, trebuie sa facem complementare actiunile Parteneriatului Estic cu celelalte initiative regionale”, a precizat Anca Boagiu.

Ministrul a adaugat ca Romania sustine revizuirea politicii TEN-T a UE in masura in care dezvoltarea retelei centrale si a celei globale nu vor afecta finantarea echilibrata a proiectelor de infrastructura de pe toate teritoriile statelor membre, asigurand astfel interconectarea statelor UE cu statele din Vecinatatea sa, inclusiv cu cele ale Parteneriatului Estic. “Romania este preocupata ca noua politica TEN-T a UE, precum si noile instrumente financiare de tipul Connecting Europe, sa creeze premisele sustinerii si la nivel financiar a angajamentelor din Declaratia Comuna semnata astazi (marti – n.r.). O Europa cu doua viteze in domeniul finantarii proiectelor de infrastructura este indezirabila, mai ales in aceste momente economice extrem de dificile in intreaga Uniune Europeana. Solidaritatea, echilibrul si principiul reducerii decalajelor trebuie sa ne ghideze politicile si in continuare, iar cooperarea UE-Parteneriatul Estic in domeniul transporturilor poate fi un bun exemplu in aceasta directie”, a subliniat Anca Boagiu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.