Boc apeleaza la ordonanta, daca Senatul nu voteaza Legea Educatiei

 

Guvernul va promova o ordonanta de urgenta privind descentralizarea in invatamant, in caz ca Senatul nu va adopta forma finala a Legii Educatiei, promovate de Executiv, a anuntat, miercuri, premierul Emil Boc.

\”Daca se amana in Senat adoptarea formei finale a Legii Educatiei Nationale, nu voi avea nicio ezitare sa promovez prin OUG partea care tine de descentralizarea din domeniul Educatiei, pentru ca nu putem amana acest proces atat de necesar si reformei sistemului educational si, repet, intaririi autoritatilor locale din perspectiva adoptarii la actul educational eficient si pragmatic\”, a afirmat primul ministru.

Deputatii au adoptat in luna mai Legea Educatiei, dupa trei zile de dezbateri, insa actul normativ s-a impotmolit la Senat. Pe acelasi scenariu al amanarii, proiectul Legii Educatiei Nationale a esuat si anul trecut, in mandatul ministrului Ecaterina Andronescu (PSD). Desi avea timp berechet din ianuarie pana in mai 2009 sa definitiveze un proiect agreat de sindicate si apoi sa-l inainteze Parlamentului, Andronescu a taraganat lucrurile astfel incat vacanta parlamentara a prins-o cu temele nefacute. Intalnirile din luna august cu liderii sindicali au fost mai mult de ochii lumii, intrucat faptele au dovedit ca atat ministrul, cat si liderii sindicatelor din Educatie – si, implicit, profesorii – nu doresc schimbarea sistemului de invatamant.

 

Andronescu si Marga se tem ca isi pierd functia de rector

Fiecare are motive personale: Ecaterina Andronescu se teme ca isi va pierde peste trei ani postul de rector al Universitatii Politehnice Bucuresti – functie la care nu a renuntat nici in mandatul de ministru, cand a preferat sa se autosuspende decat sa accepte alegeri pentru un nou rector. Noua lege prevede pensionarea la varsta de 65 de ani, iar domnia sa are deja 62 de ani. La fel si Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes Bolyai, care anul viitor va implini 65 de ani, iar visul oricarui rector este sa detina pe viata aceasta functie. Sunt doar doua cazuri, iar exemplele pot continua.

In prezent, conducerile universitatilor pot prelungi anual, pana la varsta de 70 de ani, dreptul cadrelor didactice pensionare de a-si pastra catedra. Mai mult, profesorii universitari pot preda la cate cinci universitati de stat, unde isi rezerva catedra in fiecare an.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.