Borbely: Nu renunt la taxa auto doar pentru ca se inmatriculeaza in Bulgaria

 

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat luni, intr-o conferinta de specialitate, ca nu va renunta la taxa auto numai pentru faptul ca romanii continua sa inmatriculeze masini in Bulgaria. Pe de alta parte, el admite ca ar putea lua in discutie, la un moment dat, existenta unei singure taxe pentru toate masinile – propunere din partea FORT -, insa nu acum, cand Romania nu este pregatita pentru asa ceva.

 

“Noi nu putem obliga pe nimeni sa nu inmatriculeze, nu numai in Bulgaria, ci in orice alta tara. Evident ca se calculeaza si unele dezavantaje, dar nu pot sa renunt la o taxa numai pentru ca nu stiu cate masini se inmatriculeaza in Bulgaria. Eu sunt convins ca este un program bun si ca inteleg si cetatenii ca cel care cumpara o masina trebuie sa plateasca o taxa de prima inmatriculare, asa cum se intampla si in alte tari”, a spus Borbely.

El a admis ca ar putea lua in discutie, la un moment dat, existenta unei singure taxe pentru toate masinile – propunere din partea FORT -, insa sustine ca la ora actuala Romania nu este pregatita sa faca acest pas. “Eu nu abdic de la un principiu care trebuie sa fie respectat, adica “Poluatorul plateste”. Va repet ca Legea din 2010, pe care o aplicam acum, inseamna ca orice fel de masina care se inmatriculeaza in Romania, indiferent ca este adusa din strainatate sau de aici, trebuie sa plateasca o taxa de prima inmatriculare (…) Ceea ce s-a pus in discutie a fost legea veche, care a functionat circa jumatate de an, unde a fost o discriminare indirecta, deoarece plateau taxa de prima inmatriculare numai cei care aducea masina din strainatate, nu si cei care cumparau din Romania. Aceasta discriminare trebuie eliminata, conform deciziei Curtii. Dupa parerea mea, in momentul de fata poate vom analiza sa introducem la o anumita data o taxa pentru toate masinile, dar acum Romania nu-si poate permite acest lucru. Deocamdata, cei care cumpara masini din strainatate trebuie sa-si asume aceasta taxare suplimentara”, a explicat ministrul Mediului.

Miercuri, Guvernul va decide procentul cu care va diminua din valoarea actuala a taxei, mai putin pentru masinile cu motorizarile Euro 5. Borbely a anuntat ca discutiile se poarta undeva la 20-30%.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.