Bruxelles insista pentru propulsia electrica

Comisia Europeana a aprobat o noua strategie pentru promovarea vehiculelor ecologice si eficiente din punct de vedere energetic in Uniunea Europeana, concentrandu-se in special pe rolul vehiculelor electrice, mai mult decat pe utilizarea biocombustibililor.

Intr-un comunicat publicat miercuri, 28 aprilie, de catre CE, se arata ca institutia nu favorizeaza o anumita tehnologie. Totusi, documentul departajeaza motoarele propulsate cu biocombustibili, cum ar fi etanolul sau biodieselul.

\”Biocombustibilii lichizi pot fi amestecati cu combustibilii conventionali lichizi si pot propulsa motoarele deja existente pana la un anumit nivel. Totusi, un amestec cu o concentratie mai mare necesita modificarea sistemului de alimentare si a motorului vehiculelor\”, precizeaza Comisia.

Pe de alta parte, documentul subliniaza potentialul motoarelor electrice, citand un studiu al companiei de progoza IHS, care previzioneaza o cota de piata globala a vehiculelor electrice pe segmentul masinilor noi de circa 20% in 2030. In prezent, aceste vehicule reprezita o piata de nisa.

Dezvoltarea masinilor electrice este vazuta la Bruxelles ca o completare a utilizarii tot mai crescute a vehiculelor pe celule de hidrogen, care folosesc motoare electrice, dar genereaza electricitatea la bord.

Pentru a stimula utilizarea masinilor pe baterii, executivii UE sugereaza instalarea unei retele extinse de puncte de incarcare accesibile, asa cum exista pentru combustibili.

De asemenea, adoptarea unor standarde comune in UE este cruciala pentru o retea continentala de statii de reincarcare.

Utilizarea vehiculelor electrice se anticipeaza ca va avea un efect pozitiv masiv asupra mediului in privinta reducerii efectului de sera si a poluarii. Totusi, pentru a obtine aceste rezultate, Comisia precizeaza ca energia consumata de autovehiculele de noua generatie va trebui sa provina din surse cu un nivel redus de carbon.

Este necesara, de asemenea, o legislatie detaliata privind utilizarea si reciclarea bateriilor, care pot avea un efect daunator asupra mediului daca nu sunt corect gestionate.

Strategia pentru autoturismele electrice face parte dintr-un plan mai amplu pentru cresterea utilizarii vehiculelor verzi in UE. Latura financiara a strategiei joaca un rol cheie in inlocuirea eficienta a masinilor traditionale cu vehicule mai curate.

Catre sfarsitul anului, UE intentioneaza sa prezinte linii directoare in privinta facilitatilor financiare pentru consumatorii care cumpara vehicule verzi. Statele membre sunt incurajate sa sprijine utilizarea acestor vehicule cu conditia ca masurile adoptate sa nu violeze regulile europene in privinta ajutorului de Stat.

Comunicatul mai precizeaza faptul ca intentioneaza sa revizuiasca Directiva privind Taxarea Energiei pentru a creste \”utilizarea eficienta a combustibililor conventionali si adoptarea graduala a combustibilior alternativi cu emisii reduse de carbon\”.

Raluca MIHAILESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.