BTA: Transportatorii din Bulgaria cer, la fel ca UNTRR, eliminarea controalelor la frontiera cu România

Transportatorii rutieri bulgari au cerut eliminarea controalelor la frontiera dintre Bulgaria şi România, la fel cum UNTRR a solicitat, în urmă cu o zi, Guvernului Ciucă.

Amintim că, în 8 decembrie, Austria și Olanda au respins, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii europene (UE,) aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. În schimb, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen, de la 1 ianuarie 2023.

Camera Transportatorilor Rutieri din Bulgaria (CRCB) a publicat, în 13 decembrie, următorul comunicat:

„Dacă Bulgaria şi România nu pot fi acum în spaţiul Schengen, guvernele celor două ţări trebuie să elimine controalele la frontieră. CRCB susţine punctul de vedere al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), potrivit căruia în condiţiile în care aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen este blocată, guvernele celor două ţări ar trebui să colaboreze pentru a elimina controalele la frontiera dintre ele.

În ambele ţări, sectorul transportului este unul important pentru economiile lor. Industria transportului atât în Bulgaria cât şi în România a suferit considerabil din cauza măsurilor protecţioniste introduse de UE în numele pachetului Mobilitate I. Scopul este clar – să reducă competitivitatea nu doar a transportatorilor din cele două ţări dar şi a economiilor lor în ansamblu.

Neadmiterea în spaţiul Schengen este o lovitură dată afacerilor, tuturor celor care călătoresc, şi şoferilor de vehicule de mare tonaj care sunt forţaţi să aştepte timp de mai multe ore şi zile la graniţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.