Bucuresti: Noua Piata Obor, aproape de finalizare

 

Dupa un an de lucrari de modernizare, Piata Obor se apropie de momentul inaugurarii, noua cladire urmand sa aiba subsol, parter si doua etaje, 1.246 de tarabe oferite exclusiv producatorilor si 463 de locuri de parcare la subsol si pe platforma exterioara, ce va functiona si iarna.

Noua constructie cuprinde subsol, parter si doua etaje. La subsol se amenajeaza o parcare in suprafata de 5.400 mp, cu capacitatea de 186 de locuri, pentru cumparatori si vanzatori. Parterul cladirii, in suprafata de 3.909 mp, va fi dat in folosinta la inceputul lunii octombrie, fiind destinat pietei agroalimentare, ce va avea o capacitate de 1.246 de tarabe oferite exclusiv producatorilor. Astfel, va fi suplimentat cu aproape 300 de tarabe numarul celor existente in fosta Piata Obor. O parte din tarabe vor fi amplasate in exteriorul cladirii, pe o platforma ce va beneficia de toate utilitatile (apa, canalizare, energie electrica), spatiul fiind prevazut cu o structura usoara si demontabila de protectie impotriva soarelui si ploii.

Etajul 1 al cladirii, in suprafata de 4.755 mp, va avea 48 de magazine, destinate desfacerii produselor alimentare, de carne si de preparate din carne, peste si produse din peste, branzeturi si lactate. Etajul 2, de 4.755 mp, va avea 48 de spatii comerciale destinate articolelor de uz gospodaresc si de stricta necesitate.

Platforma exterioara pietei va avea amenajate atat spatii de parcare la nivelul solului, pentru autoturismele cumparatorilor (253 locuri), cat si parcaje pentru autovehiculele de aprovizionare ale producatorilor agricoli (24 de locuri) si o zona distincta pentru livrarea marfurilor, Noua platforma asigura un plus de 20 pana la 40% de spatiu comercial atat de necesar pietei in perioada de sezon si asigura protectia a peste 50% din suprafata pietei folosite in perioada de iarna. Intreaga cladire va dispune de un sistem centralizat de aerisire, iar parterul, sub forma unui spatiu deschis destinat pietei agricole, poate fi inchis cu pereti mobili transparenti, pentru a asigura o protectie adecvata vanzatorilor si cumparatorilor impotriva timpului nefavorabil.

Administratia Pietei Obor va pune la dispozitia cumparatorilor carucioare moderne pentru transportul marfurilor cumparate, scari fixe si rulante pentru accesul la magazinele amplasate la etaj. Totodata, transportul marfurilor producatorilor agricoli in interiorul pietei va fi asigurat cu mijloace specializate. Instalatiile de climatizare din cladire vor permite ca, indiferent de anotimp, temperatura sa fie constanta, creand un mediu ambiant adecvat atat pentru comercianti, cat si pentru cumparatori.

Potrivit edilului Ontanu, pretul de inchiriere pentru tarabe va fi pastrat la nivelul actual, pentru a veni in sprijinul cetatenilor. Toti comerciantii vor fi obligati sa aiba aparatura de control fiscal.

 

Ontanu: Spunem adio speculei si evaziunii fiscale

Primarul Neculai Ontanu ne-a declarat ca, prin darea in folosinta a noii piete, spera sa elimine speculantii si evaziunea fiscala. Comerciantii si producatorii de produse agricole vor beneficia de conditii bune de comercializare a marfurilor (spatii frigorifice si de depozitare, de preambalare a marfurilor, de climatizare, de control al calitatii produselor). Totodata, vor fi create spatii noi pentru expunerea marfurilor, astfel incat Piata Obor va deveni cea mai puternica zona commerciala de legume si fructe din Capitala. “Vom spune adio hotilor din buzunare si de la cantare, vom distruge monopolul pe care il dicteaza diverse persoane care nu au nicio legatura cu comertul liber, vom elimina intermediarii si vanzarea marfurilor direct de catre producatorii agricoli si, implicit, practica adaosurilor suplimentare la preturi. Aspectul pietei si conditiile de comercializare se vor incadra in prevederile normelor si standardelor Uniunii Europene continute in Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European privind igiena produselor alimentare si Directivei nr. 93/43/CEE a Consiliului din 14 iunie 1993. De asemenea, se va crea prima bursa de marfuri agricole pentru consumul de baza al populatiei (cartofi, ceapa, rosii, castraveti, varza, vinete, alte legume si fructe), care va orienta si fixa preturile pe regulile economiei de piata, in functie de cantitatile si calitatea marfurilor, lucru ce va duce la disparitia preturilor speculative”, sustine edilul Sectorului 2.

Primarul Neculai Ontanu a discutat deja cu circa 170 de producatori agricoli din tara repartizarea zonelor de tarabe din viitoarea piata, invitandu-i la intalnirea de la Primaria Sectorului 2 si pe primarii si viceprimarii zonelor respective. Ontanu le-a propus repartizarea unui numar anume de tarabe, astfel incat producatorii din tara sa poata avea la dispozitie zone dedicate lor pe tot parcursul anului. In acest fel, edilul spune ca va elimina specula si ii va atrage pe adevaratii legumicultori. Invitatia a fost trimisa la circa 1.300 de primari de comune si la 23 de presedinti de consilii judetene din toate zonele legumicole renumite din tara, pentru a vizita noul sediu al Pietei Obor, ce se va deschide in luna noiembrie.

 

Investitie de 13 milioane de euro

Potrivit primarului Ontanu, costul investitiei, de peste 13.000.000 euro in proiectare si construire,  face ca noua Piata Obor – Faza I sa fie cel mai amplu proiect de complex agroalimentar din Bucuresti. Proiectul prevede o investitie de peste 500.000 euro in proiectarea si executia devierilor de infrastructura de utilitati publice: reteaua de termoficare, reteaua de apa-canal si reteaua de electricitate. “Acest proiect de investitii va deveni un etalon pentru Bucuresti, in special datorita conceptului de dezvoltare organizata, coordonata si echilibrata a unei zone exploatate in trecut, in aceeasi maniera ca in anii de aparitie a pietelor de tip obor, la aceasta adaugandu-se si impactul urbanistic si social generat”, ne-a declarat edilul.

Zona Obor este localizata in partea central-estica a Bucurestiului, la intersectia dintre bulevardul comercial traditional Calea Mosilor si drumul istoric Stefan cel Mare – Mihai Bravu. Distanta pana la centrul orasului este de mai putin de 1,5 km, iar zona este cu traditie in comert. Piata Obor concentreaza cel mai mare numar de producatori agricoli, fiind locul de referinta pentru marea majoritate a acestora, din localitatile rurale. Totodata, zona Obor concentreaza atat cel mai mare numar de populatie, cat si cea mai mare densitate de populatie a Capitalei, respectiv 11.166 de locuitori/kmp. Noul complex agroalimentar va deservi, pe langa locuitorii sectorului 2, si o mare parte a populatiei din sectoarele 1 si 3.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.