Bugetarii mai asteapta 5 ani salariile din instanta


 

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea privind aprobarea OUG 71/2009 privind plata unor drepturi salariale castigate in instanta de personalul din sectorul bugetar, cu amendamentul ca termenele de plata vor fi prelungite pana in 2016. PSD va ataca la Curtea la Constitutionala actul normativ.

 

Decizia a fost luata cu 143 de voturi favorabile, 108 impotriva si patru abtineri, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz. Deputatii din Comisia de buget-finante adoptasera, pe 21 septembrie, un raport preliminar favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind aprobarea OUG 71/2009, preluand integral raportul preliminar cu amendamente adoptat de Comisia juridica. Principalul amendament admis stipuleaza ca \”plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in anul 2015 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu\”.

Astfel, termenul de plata a fost prelungit pana in 2016, iar cotele din titlurile executorii au fost modificate fata de prevederile initiale din OUG 71/2009. La momentul emiterii OUG nr. 71/2009, Guvernul decisese ca sumele datorate categoriilor de personal bugetar care si-au castigat aceste drepturi in instanta sa fie platite in perioada 2010-2012, dupa un calendar care prevedea ca in 2010 sa plateasca 34% din valoarea titlului executoriu iar in 2011 si 2012, cate 33% din valoarea titlului executoriu. Pe 21 septembrie, presedintele Comisiei de buget-finante, Eugenia Barna, a explicat ca modificarile propuse de Guvern la OUG 71/2009 au fost necesare pentru ca Romania sa se incadreze in tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2011 si respectiv in tintele de deficit estimate pentru anii urmatori.

PSD a anuntat, joi, prin purtatorul de cuvant al Departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, ca va ataca legea la Curtea la Constitutionala. La dezbaterile generale de marti, Opozitia solicitase retrimiterea actului normativ la comisiile de specialitate, pe motiv ca aprobarea si punerea in aplicare a legii care vine sa aprobe cu amendamente OUG 71/2009 duce la incalcarea jurisprudentei CEDO si a principiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului, intrucat aduce atingere unor drepturi decise prin hotarari definitive ale unor instante de judecata, insa aceasta propunere a fost respinsa. \”Nu sunt bani la buget. Daca am plati si am pune in aplicare toate aceste titluri executorii ar insemna sa depasim deficitul stabilit prin acordul cu FMI. Am inteles de la cei de la Ministerul Finantelor ca ar fi vorba de o suma de aproximativ 9 miliarde de lei. Si mai este vorba si despre platile catre personalul din justitie. A fost vorba despre o cerere de reexaminare din partea presedintelui prin care am respins Ordonanta de Urgenta 225/2008 privind plata drepturilor salariale pentru personalul din justitie, pentru ca a fost preluata in OUG 71/2009. Practic, OUG 71 a inglobat toate titlurile executorii. Vedeti ca si tarile din jurul nostru se afla intr-o situatie financiara dificila si cuvantul de ordine este prudenta. Din acest motiv toate aceste plati au fost prorogate pentru urmatorii ani, in 2012 stabilindu-se o valoare doar de 5% din titlurile executorii”, a argumentat presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

Ca urmare a aprobarii acestei ordonante, deputatii au respins OUG 113/2010 privind reesalonarea platii unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, despre care procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a transmis conducerii Camerei ca depaseste exigentele de rezonabilitate stabilite de CEDO. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.