Bugetul Capitalei estimat la 5,5 miliarde de lei

Primarul general Sorin Oprescu a estimat bugetul Capitalei la peste 5,5 miliarde de lei, din care un sfert va fi alocat investitiilor. Proiectul veniturilor si cheltuielilor repartizate pe departamente si domenii urmand a fi supus aprobarii CGMB la sfarsitul lunii.

 

Edilul Bucurestilor a anuntat ca bugetul municipalitatii pe anul in curs a fost calculat la suma de 5.601.401.000 lei, din care va aloca investitiilor peste un miliard de lei. Din acestia, jumatate vor merge pentru finalizarea lucrarilor la Pasajul Basarab si la Stadionul \”Lia Manoliu\”. Totodata, Sorin Oprescu a rezervat bani pentru reabilitarea Centrului istoric al Bucurestilor, a celor 101 de scoli cu credit de la Banca Europeana de Investitii, a reabilitarii infrastructurii stradale si realizarii pasajului din fata Casei Presei Libere. In privinta infrastructurii rutiere, pentru anul acesta este programata continuarea si inceperea mai multor lucrari: Diametrala N-S Buzesti – Berzei – Uranus, ce va uni Piata Victoriei cu Palatul Parlamentului (lucrari incepute saptamana trecuta), continuarea lucrarilor la pasajul D-na Ghica si strapungerea D-na Ghica – Chisinau; strapungerea Autostrada A1 – Ciurel.

Totodata, va incepe construirea pasajului denivelat subteran Piata Presei Libere si a inelului median de Autostrada (celebra “autostrada suspendata”), strapungerea si supralargirea Str. Avionului intre Sos. Pipera si Linia de Centura prin Drumul Nisipoasa, Str. Campul Pipera si Str. Vadul Moldovei, cu pasaj denivelat suprateran peste CF Bucuresti – Constanta si pasaj subteran pe sub pista Aeroportului \”Aurel Vlaicu\”, precum si strapungerea Str. 1 Mai (fosta Compozitorilor).

Vor fi modernizate strazile cu linii de tramvai din zona Iancului – Pantelimon, Bd. Aerogarii si Str. L. Rebreanu din zona Pasajului Basarab. Strapungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, prelungirea spre Sos. Oltenitei, supralargirea soselei Pipera la 3 benzi pe sens, cu realizarea unui pasaj denivelat suprateran peste Bd. Barbu Vacarescu si Calea Floreasca, precum si supralargirea soselei Fabrica de Glucoza la 4 benzi, a Bd. Dimitrie Pompei si strapungerea Bd. Barbu Vacarescu, plus pasajul suprateran Mihai Bravu-Splai Unirii sunt alte investitii ce vor demara anul acesta.

Parkingul subteran de la Universitate este deja in lucru, iar alte 8 vor fi incepute anul acesta. Din totalul de 500 de artere aflate in administrarea municipalitatii vor fi reparate anul acesta 54 de artere, alte 54 vor fi reabilitate (cu infrastructura cu tot), iar 96 de mari bulevarde sunt in programul de intretinere multianuala.

Tot in cadrul bugetului, Oprescu a prevazut masuri de eficientizare a RADET si RATB. Este vorba de ridicarea subventiei la apa calda, in cazul RADET, si de externalizarea unor activitati si retragerea a 12.000 de abonamente gratuite pentru personalul din administratia locala in cazul RATB. \”Exista doua regii – RADET si RATB -, care inghit anual jumatate din bugetul municipalitatii. Dorim eficientizarea acestora si transformarea lor in societati comerciale, care sa functioneze cu subventii minime de la bugetul local\”, a anuntat Sorin Oprescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.