Bulevardul Matei Basarab, deblocat

 

Incepand de joi, Primaria Capitalei a dat in folosinta tronsonul de circulatie Matei Basarab intre str. Traian si str. Labirint, intregind, astfel, bulevardul ce fusese blocat ani de-a randul de o proprietate. Este vorba despre terenul si cladirea apartinand Uniunii de Conferinte a Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea. Aceasta a facut in toamna anului trecut un schimb de parcele cu municipalitatea, astfel ca tronsonul de strada care ar fi trecut prin curtea ei este acum domeniu public.

 

Cine cunoaste zona isi aminteste ca, inca dinainte de ’89, bulevardul se oprea brusc, intr-un gard, de dupa care se ridica impunatoare o cladire. Fiecare dintre predecesorii primarului general Sorin Oprescu a incercat o negociere cu proprietarul pentru deblocarea bulevardului, insa niciunul nu a reusit sa cada la pace cu reprezentantii Bisericii Adventiste. “Prevazut ca artera de circulatie in PUG si realizat in timpul regimului comunist, bulevardul Matei Basarab a fost inchis timp de 25 de ani pe o distanta de 70 de metri, din cauza unei cladiri apartinand Uniunii de Conferinte a Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea, aflata pe traseul arterei, la intersectia acesteia cu str Labirint. Bulevardul Matei Basarab a fost deschis traficului, dupa ce Primaria Municipiului Bucuresti a realizat un schimb de terenuri cu Uniunea. Schimbul a fost aprobat prin HCGMB nr 238/29.09.2010, si a presupus dezafectarea imobilului”, a explicat Oprescu operatiunea.

Edilul a aratat ca lucrarile au presupus construirea unei noi strazi, dotate cu stalpi de iluminat fotovoltaici, care reduc consumul de energie electrica la 0, intrucat sunt alimentati cu baterii solare. “S-a deschis bulevardul, asa cum era si normal sa se intample. In acelasi timp, au fost montati stalpi cu celule solare – proiect prin care se reduce si mai mult cantitatea de curent electric folosita pentru iluminatul public de noapte. Daca rezultatele sunt favorabile, vom incerca sa facem rost de fonduri pentru a monta acest sistem si in alte zone, in principal acolo unde stalpii trebuie schimbati”, a declarat Oprescu, prezent la inaugurarea lucrarii.

Proiectul Primariei Capitalei privind serviciul de iluminat public a presupus montarea a 10 stalpi de iluminat fotovoltaici dotati cu corpuri de iluminat cu LED, care dau un nivel de iluminare echivalent cu al corpurilor de iluminat cu lampi de Sodiu de 150W si in conformitate cu normele in vigoare.

Ca urmare a realizarii acestei lucrari, Administratia Strazilor a instituit sens unic de circulatie pe str. Matei Basarab pe tronsonul cuprins intre str. Traian si str. Labirint (sens dinspre str. Traian spre str. Labirint) si pe str. Labirint pe tronsonul cuprins intre str. Matei Basarab si str. Traian (sens dinspre Matei Basarab spre str. Traian).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.