BVB vrea Ziua Națională a Investițiilor

BVB2Bursa de Valori București (BVB) vrea ca data de 15 mai să devină Ziua Națională a Investițiilor, iar în acest sens va susține o inițiativă legislativă.

Joi, BVB a lansat inițiativa prin care românii vor putea semna o petiție online pe www.primainvestitie.ro, pentru a sprijini instituirea Zilei Naționale a Investițiilor.

Este cel mai ambițios proiect național demarat de o bursă europeană pentru creșterea gradului de educație financiară.

“BVB susține necesitatea unei viziuni naționale asupra unui aspect cu impact major în viața fiecărui cetățean. Nu banii puțini sunt problema României, ci direcția și măsura în care fiecare dintre noi alegem să-i alocăm. România are nevoie de o Zi Națională a Investițiilor care poate să schimbe în bine nu doar mentalitățile, ci și destinele a milioane de români”, a spus Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București.

Conform unui studiu realizat în 2015 de Standard & Poor’s asupra educației financiare globale, România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește educația financiară, în condițiile în care doar 22% din populație are cunoștințe financiare minime.

“Așa cum avem Prima Casă sau Prima Mașină, tot așa avem nevoie și de Prima Investiție. Avem nevoie de o Zi a Investițiilor”, susține Lucian Anghel, președintele BVB.

Acesta explică și efectele unei astfel de inițiative, subliniind că 100 de euro investiți în principalele acțiuni listate la BVB la începutul anului 2012 ar fi adus investitorului o sumă dublă în prezent.

“Dacă ne-am fi diversificat modul în care ne păstrăm banii agonisiți cu trudă și am fi investit spre exemplu 100 de euro în principalele acțiuni listate la BVB la începutul anului 2012 acum am fi avut 200 de euro, adică ne-am fi dublat investiția în 5 ani. În fiecare an din ultimii cinci randamentul total al indicelui principal al pieței de acțiuni a fost pe plus, în timp ce în echivalent euro creșterea totală a fost de 97% până la finele anului 2016, aproape o dublare, în același interval”, a declarat președintele BVB.

Banii Tăi Expo

În acest context, Bursa de Valori București va organiza, în perioada 14-15 mai, o serie de evenimente publice menite să încurajeze investițiile românilor și să contribuie la creșterea nivelului de educație financiară.

“Printre evenimentele care urmează să fie organizate se numără Banii Tăi Expo, eveniment ajuns anul acesta la a treia ediție care va fi organizat după un nou format de târg financiar, în cadrul unui centru comercial. Târgul va include seminarii de educație financiară și ateliere dedicate copiilor și adolescenților. Târgul va fi completat de seminarii Fluent în Finanțe în București, Cluj și Iași, lansări de carte și expoziții”, se arată în comunicatul BVB.

Totodată, BVB lansează un apel public de înscriere a proiectelor inovatoare în domeniul educației financiare realizate în special de fundații, asociații sau persoane fizice. Odată acceptate, inițiativele vor fi incluse în programul dedicat Zilei Naționale a Investițiilor și vor primi sprijinul Bursei și al partenerilor pentru creșterea gradului de educație financiară.

“Îi invităm să ne fie alături pe toți cei care doresc să susțină această inițiativă fie că sunt reprezentanți ai mediului politic, instituții publice, autorități, companii, persoane fizice, ONG-uri, voluntari, universități și pe toți cei care consideră că pot face din Ziua Națională a Investițiilor un proiect asumat național, cu implicații pozitive majore pentru societate”, a completat Ludwik Sobolewski.

Bursa de Valori București desfășoară cel mai avansat și complex program din rândul piețelor de capital europene pentru creșterea nivelului educației financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.