Câciu cere sprijin BEI de 4 mld. euro pentru cofinanțarea investițiilor din sănătate și transport

Banca Europeană de Investiții (BEI) va colabora cu partenerii români pentru a oferi noi finanțări de 4 miliarde euro în scopul sprijinirii investițiilor în sănătate și transport, ca parte a Planului național de redresare și reziliență (PNRR), în perioada de programare 2021-2027.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a solicitat oficial cofinanțarea BEI pentru investiții prioritare, în 26 septembrie, în cadrul unei întâlniri cu vicepreședintele BEI, Christian Kettel Thomsen, la București.

„Investițiile din PNRR, răspunsul Europei la COVID-19, oferă o oportunitate o dată la o generație. Banca Europeană de Investiții salută solicitarea oficială de a sprijini investițiile pe scară largă în domeniul sănătății și transporturilor în România, în anii următori, și de a consolida în continuare cooperarea cu partenerii români atunci când examinăm, planificam și finanțăm scheme individuale”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Prima solicitare a României de cofinanțare a PNRR va asigura că investirea celor 30 de miliarde EUR disponibile României în cadrul Fondurilor paneuropene de redresare și reziliență va fi îmbunătățită prin finanțare suplimentară de la BEI și evaluarea impactului ridicat, a viabilității economice și a cele mai bune practici tehnice ale schemelor individuale.

Deblocarea suportului pe scară largă pentru sănătate și transport curat

La începutul acestui an, experții de la Ministerele Investițiilor și Proiectele UE, Transport și Sănătate și Banca Europeană de Investiții au evidențiat criterii și au identificat potențiale proiecte de sănătate și transport care ar putea fi finanțate în comun prin finanțarea RRF și BEI.

În urma solicitării oficiale, din 26 septembrie, BEI va evalua proiectele de sănătate, metrou, căi ferate și drumuri și se va asigura că proiectele potențiale pot reprezenta 50% din investițiile în acțiunea climatică.

Evaluarea, aprobarea și finanțarea proiectelor eligibile vor avea loc, în următorii 4 ani.

Sprijinul BEI pentru investiții prioritare în România

Anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiții a oferit 907 milioane EUR pentru noi investiții în România.

În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a oferit peste 18 miliarde EUR pentru investiții din sectorul public și privat din România.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Acesta pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.