Capitala creste verde: 400 de platani saditi pe Cheiul Dambovitei, cu Oprescu la cazma

Pe Cheiul Dambovitei au fost plantati 400 de copaci, pe o distanta de aproximativ doi kilometri, in cadrul programului “Capitala creste verde”, actiune initiata de Primaria Municipiului Bucuresti, la care a participat si Sorin Oprescu, la cazma.

La actiunea de inverzire a orasului, desfasurata sambata si duminica, au participat peste o suta de voluntari ai Asociatiei “Salvati Delta”, Ecopolis si “Copacul de Hartie”, indrumati de specialistii Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB). “A planta un copac este un gest firesc, tine de civilizatie. Toti trebuie sa intelegem acest lucru si sa incercam sa inverzim o Capitala care, sa nu uitam, este europeana. Astfel, in cativa ani, vom putea ajunge la 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, asa cum ne recomanda Uniunea Europeana. Bucurestiul este un oras in care trebuie sa traiesti, nu doar sa locuiesti”, a declarat Primarul Capitalei.

S-au plantat, de asemenea, copaci si flori in curtea spitalului Colentina, unde angajatii ALPAB au amenajat spatiile verzi, iar Oprescu si medicii din spital au pus cu mana lor 40 de platani. “Amenajam cat mai multe spatii verzi in spitalele din Capitala, pentru ca nu numai in parcuri trebuie sa ne bucuram de o oaza de liniste; si cei care sunt nevoiti sa isi petreaca o parte din timp in clinici sau spitale, au nevoie de aer curat. Trebuie sa ne gandim si la ei” a spus primarul general. Periplul edilului-sef a ajuns in complexul studentesc Grozavesti, unde angajatii ALPAB, alaturi de reprezentanti ai firmei de salubrizare Rebu si Urban, in parteneriat cu Carrefour si impreuna cu voluntari ai Uniunii Studentilor din Romania, au curatat spatiile verzi si au plantat 40 de arbori. Studentii si-au exprimat, astfel, multumirea fata de faptul ca Sorin Oprescu a dispus modernizarea terenului de sport, dotat acum cu sistem de iluminare nocturna.

Duminica, in Parcul Circului, edilul a prezentat unul dintre cele mai performante sisteme de colectare selectiva a deseurilor reciclabile, apoi a inaugurat doua spatii de joaca din parcul Herastrau, langa rampele de skate de la intrarea Charles de Gaulle.

 

Primarii de sector schimba peisajul cartierelor

Primarii de sector se iau la intrecere cu Sorin Oprescu, sa nu ramana mai prejos. Astfel, primarul Cristian Poteras a lansat in urma cu o saptamana actiunea de ecologizare a Lacului Morii, in cadrul careia peste 200 de elevi de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” au facut luna zona dispre lac si Parcul Crangasi, apoi au plantat copaci. S-au mobilizat insa la eveniment si angajati ai Administratiei Domeniului Public si Dezvoltarii Urbane – Sector 6, precum si reprezentanti ai Primariei Municipiului Bucuresti, Administratiei Nationale Apele Romane, ai SC URBAN SA si alti voluntari de la ECDL si Microsoft Romania. Lacul Morii este un lac de acumulare construit in 1986 pentru protectia orasului impotriva inundatiilor, are o suprafata de 220 ha si un volum de cca 20 milioane mc de apa, fiind cea mai mare oglinda de apa de pe teritoriul Capitalei. Zona este un punct de atractie pentru sute de oameni care cauta soare si relaxare. In partea de nord se afla o insula unde a fost amenajat un debarcader, insa aici era populata doar de pescari si persoanele care fac jogging.

La randul sau, Administratia Domeniului Public Sector 1 a finalizat reamenajarea peisagistica a zonelor din jurul a peste 30 de blocuri reabilitate termic in cursul anului trecut. Odata cu incheierea lucrarilor de anvelopare, spatiile verzi au fost curatate, semanate cu gazon, completate de gard viu si plantate cu arbusti si pomi. Demarata in anul 2009, “Strategia 2012” revitalizeaza ansamblurile de locuinte Chitila, Bucurestii Noi, Pajura, Damaroaia, Aviatiei. „Blocuri reabilitate termic, cu fatade noi, inconjurate de spatii verzi sunt interventiile punctuale, pe care le-am inceput. Urmeaza sa construim, in cartier, legaturi utile intre bloc si scoala, gradinita, supermarket, piata sau parc, prin optimizarea traseelor catre aceste functiuni. Ultimul pas va veni de la sine: cartiere dinamice, pentru care avem o predictie de dezvoltare sociala si economica, interconectate”, a precizat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Iata cateva exemple de blocuri la care reamenajarea peisagistica a fost finalizata:

– Calea Grivitei nr. 230, bl. 3, sc A, B, C

– Calea Grivitei nr. 222, bl.7 bis

– Calea Grivitei nr. 222, bl.7, sc.B si C

– Calea Grivitei nr. 238, bl. C, sc. B

– Str. Atanasie Enescu, nr. 47, 49, 51, 55

– Str. Subcetate nr. 72, bl. 13, sc. A, B, C

– Ion Mihalache 92, bl.44 A2, sc.A

– Intrarea Dridu nr. 7, bl.F13, sc.A, B, C, D

– Str. Hrisovului nr. 18 A, bl.1, 2

– Bd. Nicolae Titulescu nr. 80, bl.1A, sc.A

– Str. Alexandru Serbanescu nr. 40A, bl.19F

– Str. Aviatiei nr. 15-17, bl. 7D

– Str. Belizarie nr. 22-24, bl.V/1, sc.C

– Str. Capalna nr. 32, bl.15I

– Str. Feleacu nr. 1, bl.11D

– Str. Feleacu nr. 3-5, bl.11E, sc.1-2

– Str. Feleacu nr. 4, bl.10A, sc.1

– Str. Horia Macelariu nr. 23-25, bl.11/5

– Str. Marinarilor nr. 13-15, bl.6/5

– Str. Siriului nr. 25-27, bl.18D, sc.1 si sc. 2

– Str. Smaranda Braescu nr. 9, bl.H1, sc.1 si sc. 2

– Str. Stefan Burileanu nr. 5, bl.20A, sc.A.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.