Carausii suprataxati aberant

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) protesteaza impotriva noilor taxe pentru carausi, aplicate de autoritatile locale si judetene de la 1 ianuarie 2010. Astfel de taxe au fost introduse in judetele Giurgiu, Cluj, Timis, Tulcea si la nivel local in Municipiul Timisoara. “Cea mai aberanta dintre aceste taxe este cea a Consiliului Local Timisoara, care introduce taxa de tranzit de 200 lei pentru fiecare vehicul de transport marfa de peste 7,5 tone, care tranziteaza orasul Timisoara. (…) UNTRR considera aberanta aceasta masura in conditiile in care pentru drumurile europene si nationale care se intersecteaza in Timisoara nu exista varianta ocolitoare!!!”, se arata intr-un comunicat al Uniunii.

Potrivit UNTRR, autovehiculele de transport marfa de peste 7,5 t aflate in tranzit pe drumurile Europene si Nationale sunt FORTATE sa intre in Timisoara si FORTATE sa plateasca taxa de tranzit, desi drumurile europene si nationale sunt in administrarea CNADNR si pentru utilizarea acestora se percepe tariful de utilizare sub forma rovinietei. “UNTRR considera ca se creeaza in mod ilegal un precedent pentru orice localitate amplasata de-a lungul drumurilor europene sau nationale – imaginati-va cum ar fi sa mergem de la Constanta la Timisoara si sa platim cate o taxa tranzit prin fiecare localitate!!!”, se subliniaza in comunicat. Conform Uniunii, aceasta taxa nu poate fi aplicata intrucat contravine legislatiei europene prin nerespectarea dispozitiilor directivei 1999/62 cu modificarile ulterioare si creeaza o discriminare intre vehiculele inmatriculate in judetul Timis si celelalte vehicule inmatriculate in alte localitati si judete din Romania, sau in alte tari, care tranziteaza drumurile europene, nationale care se intersecteaza in Timisoara. In plus, nu este fundamentata, tinand cont de sursele de finantare existente si neconsiderate, precum si de lipsa unor analize adecvate cu privire la introducerea ei, adaugand o noua povara pe umerii transportatorilor rutieri, care se va reflecta in costurile ce vor trebui suportate de cetateanul de rand.

De asemenea, UNTRR atentioneaza ca taxa de tranzit pentru vehiculele de transport marfa in Municipiul Timisoara este ilegala, pentru ca nu respecta prevederile legislatiei in vigoare. Astfel, Hotararea Consiliului Local Timisoara privind procedura de administrare a taxei de tranzit pentru vehiculele de transport marfa in Municipiul Timisoara contravine Ordonantei Guvernului 43/1997 privind regimul drumurilor, care prevede la articolul 11 ca: “Drumurile nationale, judetene si comunale isi pastreaza categoria functionala din care fac parte, fiind considerate continue in traversarea localitatilor, servind totodata si ca strazi. Modificarea traseelor acestora in traversarea localitatilor se poate face numai cu acordul administratorului drumului respectiv, in concordanta cu planul urbanistic aprobat. In cazul drumurilor de interes national se va obtine si acordul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei”.

In acest context, hotararea Consiliului Local Timisoara trebuie suspendata pana la punerea in functiune a unor rute ocolitoare ale Municipiului Timisoara pentru tranzitul vehiculelor peste 7,5 tone care circula pe drumurile europene si nationale din judetul Timis (E671/DN69, E70/DN6, DN59). “UNTRR solicita anularea imediata a taxei de tranzit din municipiul Timisoara”, se arata in incheierea comunicatului remis la redactie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.