CE a lansat platforma EU-Ukraine business matchmaking

Comisia Europeană a lansat platforma digitală EU-Ukraine business matchmaking, operată de Enterprise Europe Network, ce are ca scop sprijinirea agenților economici din Uniunea Europeană și Ucraina pentru facilitarea operațiunilor logistice și de import/export al mărfurilor.

Platforma vine în completarea celor două platforme gestionate de COM pentru reducerea perturbărilor generate de războiul din Ucraina: Supply Chain Resilience platform și EU Clusters Support Ukraine forum.

Înregistrarea este gratuită. Operatorii își pot publica profilul și pot căuta parteneri și oportunități de afaceri în diferite clustere de interes, ca de exemplu:

• industria de logistică (vânzări, achiziții, transport, depozitare, transbordare);
• producție și reciclare (produse agricole și alimentare, materii prime etc.);
• export/import produse agricole și alimentare;
• import/export materii prime (echipamente, combustibili, lemn, îngrășăminte etc.).

Precizările Comisiei Europene:

De la invadarea nejustificată de către Rusia a Ucrainei și blocarea porturilor sale maritime, Ucraina nu a putut să-și exporte, prin porturile sale de la Marea Neagră, produsele către destinații din întreaga lume. Există o nevoie urgentă de soluții alternative pentru a evita amenințările la adresa securității alimentare globale.

Uniunea Europeană ia măsuri concrete pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei și pentru a sprijini sectorul agricol al Ucrainei, în 2022. În acest sens, Comisia Europeană lucrează îndeaproape cu statele membre, cu autoritățile ucrainene și cu operatorii de transport, pentru a accelera lucrările la „Coridoarele de solidaritate”, în scopul facilitării exporturilor din Ucraina prin diferite rute și porturi terestre ale UE.

Pentru a găsi soluții pragmatice, Comisia a pus la dispoziție, în cadrul rețelei Enterprise Europe Network, un instrument pentru conectarea companiilor din UE și Ucraina

Comisarul pentru transporturi, Adina  Vălean:  „Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și trebuie să ne unim forțele dincolo de sectoare și granițe pentru a le muta: companii care caută modalități de a sprijini exporturile ucrainene, companii care oferă soluții de transport sau depozitare și comercianți de cereale ucraineni. Căutăm parteneri logistici – platforma noastră de potrivire va ajuta la crearea de noi parteneriate. Aștept cu nerăbdare să-i văd în acțiune — fiecare tonă de cereale contează!”.

Platforma sprijină punerea în aplicare a  Planului de acțiune privind coridoarele de solidaritate UE-Ucraina, care își propune să asigure că Ucraina poate exporta cereale și poate importa mărfurile de care are nevoie.

Au fost deja întreprinse multe acțiuni: punctele de contact naționale specializate acționează acum ca ghișee unice pentru aplicații care privesc țara lor, pentru a rezolva problemele logistice și pentru a determina capacitatea de depozitare.

Statele membre lucrează pentru a accelera procedurile la punctele de trecere a frontierei, iar Comisia se pregătește să încheie acorduri de transport rutier cu Ucraina și Republica Moldova  pentru a elimina blocajele suplimentare. 

Pe lângă extinderea coridoarelor TEN-T din Ucraina, consolidarea conectivității dintre UE și Ucraina va deschide calea pentru reconstrucția Ucrainei și va ajuta la apropierea ei de UE. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.