CE aprobă compensarea pierderilor TAROM cauzate de criza COVID

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele europene de ajutor de stat ȋn favoarea companiei Tarom, compensarea pierderilor suferite ca urmare a crizei COVID, informează, în 5 octombrie, Ministerul Transporturilor.

Măsura are ca scop compensarea pentru pierderile cauzate direct de focarul de coronavirus și restricțiile de călătorie introduse de România și alte țări de destinație pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada cuprinsă între 16 martie și 30 iunie 2020.

„Autorităţile romȃne au notificat, ȋn 29 septembrie, după o perioadă de pre-notificare de nu mai puţin de 6 luni, intenția de a acorda societății Tarom un ajutor de stat sub forma unei garanţii, ȋn valoare totală de 19.33 mil. euro (aproximativ 94 milioane de lei), pentru acoperirea daunelor survenite ca urmare a restricțiilor cauzate de către pandemia COVID-19 începând cu data de 16.03.2020 (când a fost instituită starea de urgență în România) și până la 30 iunie 2020”, precizează MT, în comunicatul transmis redacției.

Comisia a constatat, în special, că măsura aplicată de România va compensa daunele direct legate de pandemia de coronavirus. O societate de audit extern independentă se va asigura că ajutorul nu depășește valoarea prejudiciului suferit în perioada cuprinsă între 16 martie și 30 iunie 2020.

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura adoptată de România este în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.