CE aprobat 875,5 milioane de euro pentru Autostrada Sibiu-Piteşti

Comisia Europeană a aprobat alocarea a 875,5 milioane de euro, de la Fondul de Coeziune, pentru construirea primei faze a Autostrăzii Sibiu-Piteşti, prima care va traversa Munţii Carpaţi, permiţând o mai bună conectivitate în România de-a lungul coridorului Rin-Dunăre.

Acest coridor va oferi o legătură neîntreruptă de-a lungul României, de la portul Constanţa şi până la vama Nădlac, legând centrul şi vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, informează, în 3 septembrie, un comunicat de presă al Executivului comunitar.

„Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Va creşte siguranţa rutieră, va scurta durata călătoriilor şi va reduce costul pentru pasageri şi marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei şi calităţii vieţii oamenilor din zonă”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri, iar construirea ei a fost împărţită încinci loturi, Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti. Autostrada va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri. 

Lucrările la primul lot de 13,17 kilometri dintre Sibiu şi Boiţa au început în luna martie 2020. Contractul cu o valoare de 613 milioane lei, fără TVA, prevede un termen de proiectare de 12 luni şi unul de execuţie de trei ani. Lotul 1 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti este construit de compania austriacă Porr Construct, cea care a realizat şi lotul 4 al Autostrăzii Sebeş – Turda, între Unirea şi Turda, finalizat în 2018.

578,4 milioane de euro pentru răspunsul la dezastre

De asemenea, Comisia Europeană a aprobat o finanţare de 578,4 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru a îmbunătăţi capacitate de răspuns la dezastre a României.

„Această investiţie va îmbunătăţi capacitatea de răspuns terestră, aeriană şi maritimă a României prin achiziţionarea de noi echipamente precum şi prin pregătirea personalului. Va proteja mai bine populaţia în situaţii de urgenţă şi va ajuta România să respecte obligaţiile internaţionale şi strategia naţională cu privire la schimburile climatice şi o creştere economică cu emisii reduse”, se arată în comunicatul CE.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.