CE investighează ajutorul de stat acordat CFR Marfă

Comisia Europeană investighează, în urma plângerii depuse în luna martie de Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România, ajutorul de stat acordat în anul 2013 de Guvernul Ponta companiei CFR Marfă.

Iată precizările Ministerului Transporturilor:

“În cadrul procesului de privatizare a SNTFM CFR MARFĂ SA, desfășurat în anul 2013 s-a realizat conversia datoriilor societății în acțiuni.

Autoritățile române au susținut faptul că măsura nu reprezintă ajutor de stat în condițiile în care  este îndeplinit testul investitorului privat prudent, în contextul privatizării iminente a companiei la acel moment.

Comisia Europeana a fost, în principiu, de acord cu acest proces. Ca urmare a eșecului procesului de privatizare, proces care nu a mai fost reluat, motivat de situația economico -financiară dificilă a societății, Comisia Europeană a monitorizat acest caz.

În data de 6 martie 2017, Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România a depus la Comisia Europeană o plângere referitoare la presupusul ajutor de stat acordat CFR MARFĂ, la care a revenit cu un Addendum, depus în data de 12 septembrie 2017. Comisia a luat act și a decis, în conformitate cu procedura prevăzută de REGULAMENTUL (UE) 2015/1589 AL CONSILIULUI din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în vederea stabilirii de către Comisie dacă ajutorul este compatibil cu piața internă, deschiderea unei proceduri formale de investigare, pentru a permite obținerea tuturor informațiilor necesare pentru evaluarea compatibilității ajutorului și pentru a permite părților interesate să își prezinte observațiile.

Autoritățile române au colaborat și colaborează cu reprezentanții Comisiei Europene pentru instrumentarea plângerii privind presupusul ajutor de stat acordat CFR MARFĂ și pentru asigurarea compatibilității cu regulile de ajutor de stat și a măsurilor necesare pentru redresarea companiei.

Obiectivul Guvernului și al autorităților române este asigurarea viabilității companiei CFR Marfă prin eficientizarea acesteia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.