Ce prețuri au benzinăriile, după compensarea prin OUG 106

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au transmis mesaje, în 1 iunie, după ce carburanții s-au ieftinit la pompă, în prima zi de aplicare a compensării cu 50 de bani pe litru.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

„Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate. Instituţiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenţia: ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte compensarea şi ordonanţa anti-speculă”, a scris premierul Ciucă, pe Facebook.

„Carburanți mai ieftini! Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar și au aplicat deja prevederile Ordonanței de Urgență cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a prețului la carburanți”, a scris pe Facebook și Virgil Popescu, publicând poze cu prețurile afisate de benzinari.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

De la 6 lei, la peste 9 lei în câteva luni

La începutul anului, prețul motorinei la pompă era 6,3 lei/l, iar cel al benzinei, 6,3 lei. 

În 9 martie, când  s-au format cozi imense la benzinării în toată țara după ce o benzinărie din Beiuș a afișat prețuri de peste 11 lei/l la carburant, prețurile în București variau între 7,5-7,6 lei litrul de benzină și 7,6-7,7 lei litrul de motorină.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat atunci că prețurile nu vor crește deoarece „avem stocuri suficiente”, dar „s-a creat o psihoză”, astfel că vor fi trimise controale la companiile care au scumpit carburanții la pompă.

Premierul Ciucă a dispus „controale de amploare” la benzinării și i-a convocat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), şi pe ministrul Economiei, Florin Spătaru (PSD), declarând la finalul discuțiilor că a cerut „sancțiunile cele mai severe”.

În 30 iunie, înainte de adoptarea OUG 106 privind compensarea prețurilor carburanților, motorina costa, spre exemplu, între 9,24 și 9,73 lei/l iar benzina, între 8,69 și 9,33 lei/l, la benzinăriile MOL. 

Pe 1 iulie, la MOL benzina standard costă la pompă 8,19 lei iar motorina standard 8,74.

La Lukoil, benzina standard costă 8,13 lei/l, iar motorina standard – 8,69 lei/l. 

La OMV Petrom, prețul afisat este 8,13 lei/l la benzina standard și 8,69 lei/l la motorina standard.

La Rompetrol, benzina standard costă 8,19 lei/l, iar motorina standard – 8,77 lei/l. 

La Socar, benzina standard costă 8,14 lei/l, iar motorina standard – 8,74 lei/l. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.