CE și Autoritatea Muncii, în inspecție alături de ROADPOL

Oficiali ai Comisiei Europene și Autorității Europene a Muncii s-au alăturat ROADPOL în timpul operațiunii Truck & Bus, pentru a susține eforturile de aplicare a legii în domeniul traficului de marfă.

La inspecție a participat o forță internațională comună de 100 de polițiști. Locul acțiunii comune a fost o porțiune aglomerată de autostradă situată la periferia capitalei Belgiei, Bruxelles. Verificarea la marginea drumului a făcut parte din operațiunea panou-europeană Truck & Bus a rețelei europene de poliție rutieră (11-17 octombrie). Echipa de control la fața locului a reprezentat un grup de lucru internațional al ofițerilor din forțele de poliție rutieră belgiene, germane, franceze și olandeze.

Reguli

Inspecția comună s-a concentrat pe controlul șoferilor de camioane, în contextul respectării regulilor privind timpul de conducere și odihnă și tahograf, impuse recent prin adoptarea Pachetului UE de mobilitate 1. „Verificările de conformitate sunt esențiale pentru a se asigura că drumul riscurile de siguranță sunt atenuate, precum și că șoferii beneficiază de drepturi de protecție socială în conformitate cu normele UE și este asigurată concurența loială în sectorul transportului de marfă”, precizează ROADPOL.

Semnificaţie

La inspecție au fost prezenți secretarul general al ROADPOL, Heinz Albert-Stumpen, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Afacerilor Interne din Belgia și ai Autorității Europene a Muncii.

Secretarul general al ROADPOL, Heinz-Albert Stumpen (la mijloc) discută cu directorul executiv al ELA, Cosmin Boiangiu (stânga) și cu directorul CE pentru transport terestru Kristian Schmidt

Stumpen a subliniat importanța operațiunii ROADPOL Truck&Bus, care se desfășoară pe întreg continentul, de patru ori pe an: „Cu o concurență din ce în ce mai mare în sectorul transportului de mărfuri, respectarea timpilor de conducere și odihnă legale este de o importanță cheie. Orice timp excesiv la volan duce inevitabil la un nivel mai ridicat de oboseală. Acest lucru aduce consecințe cum ar fi înclinarea din cap, reacții mai lente, luarea de decizii proaste, îndepărtarea de bandă, pierderea vederii periferice și experimentarea așa-numitelor „microdormi”. Astfel de simptome într-un vehicul extrem de greu pot provoca accidente de amploare gravă cu costuri umane și materiale grave. Urmând o abordare Vision Zero, ROADPOL va continua să abordeze permanent și energic aceste probleme prin stabilirea traficului de marfă printre principalele ținte ale operațiunilor sale paneuropene de control al poliției”.

Cooperare

Directorul general adjunct pentru mobilitate și transport și coordonator european pentru siguranța rutieră, Matthew Baldwin, Comisia Europeană: „Comisia Europeană se angajează să îmbunătățească condițiile de muncă ale șoferilor, precum și eficacitatea și coerența aplicării normelor de transport rutier în întreaga UE. Este vorba despre corectitudine, dar este și despre siguranța rutieră. Oboseala șoferului este o problemă socială, dar este și un ucigaș. Astăzi, am avut șansa de a vorbi atât cu șoferii, cât și cu poliția pentru a discuta provocările. Dacă regulile sunt respectate și aplicate acolo unde este necesar, aceasta ajută la asigurarea unor condiții de concurență echitabile în acest sector competitiv și va îmbunătăți siguranța rutieră pentru toți utilizatorii drumului.”

Operațiune

„Truck&Bus a ROADPOL este o acțiune de aplicare a poliției rutiere europene multi-agenție, îndreptată împotriva exploatării ilegale a vehiculelor grele comerciale de marfă, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a detecta încălcarea legislației. Operațiunea vizează și încălcări precum supraîncărcarea vehiculelor, depășirea vitezei, conducerea sub influența sau defecțiunile tehnice grave ale vehiculelor. Vizarea infractorilor persistenti și utilizarea schimbului de date de informații între membrii ROADPOL despre operatorii și șoferii ilegali sporesc eficacitatea operațiunii. Rezultatele de până acum arată că acțiunea este un factor major în îmbunătățirea siguranței rutiere și în reducerea accidentelor rutiere și a victimelor rutiere în Europa”, precizează ROADPOL.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.