Centrul Capitalei, blocat marti si de transportatori

 

Traficul rutier din Bucuresti este dat peste cap din nou, marti, intre Piata Arcul de Triumf – Sos. Kiseleff – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Piata George Enescu, incepand cu ora 10.15, de mitingul si marsul organizat de Blocul National Sindical, la care sunt asteptati 10.000 de protestatari. Dumitru Costin, presedintele BNS, a anuntat ca participantii sunt salariati din sectorul transporturilor, constructiilor de masini, posta si telecomunicatii, din sectorul tipografic, industria de aparare, din institutii de cultura, sectorul energetic, industria textila, agricultura, banci, din sectorul sanatatii (Ambulanta si Casele de Asigurari), din administratie publica (penitenciare, siguranta publica, asistenta sociala) si din sectorul gospodariei comunale.

Coloanele de manifestanti se vor strange in Piata Victoriei, pana la ora 12.00, cand va incepe mitingul, urmat, de la 13.30, de un mars pe traseul Piata Victoriei/Guvern – Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Ministerul Administratiei si Internelor – Ministerul Sanatatii – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Astfel, de la ora 13.30, circulatia va fi blocata, progresiv, si pe Str. Dem I. Dobrescu, Str. George Enescu, Str. Franklin si Str. Episcopiei, pana la defluirea tuturor participantilor din Piata George Enescu, iar incepand cu ora 14.30, pe banda I de circulatie, traficul va fi restrictionat pe traseul de deplasare al delegatiei de 100 de persoane, de la Piata George Enescu pana la Ministerul Agriculturii: Str. Dem I. Dobrescu, Bd. Nicolae Balcescu si Bd. Carol I.

RATB anunta ca autobuzele liniilor RATB din zona centrala vor circula la indicatia agentilor de politie, pe urmatoarele trasee: Liniile 122, 126, 137, 138, 168, 226, 268 si 368 vor functiona pe traseele de baza pana la intersectia Str. Stirbei Voda-Str. Luterana, apoi pe un traseu modificat in ambele sensuri prin Str. Luterana, Str. G-ral Budisteanu, Bd. Dacia, Piata Romana, Bd. Gh. Magheru, Piata Universitatii, cu intoarcere pe Bd. Regina Elisabeta, Bd. M. Kogalniceanu, Splaiul Independentei, Bd. Eroilor, apoi traseele actuale.

Linia 300 va functiona pe traseul de baza intre terminalul Clabucet si intersectia Bd. Ion Mihalache – Str. Buzesti (Piata Victoriei), apoi pe un traseu modificat in ambele sensuri prin Str. Buzesti, Cal. Grivitei, Bd. Dacia, Piata Romana, cu intoarcere in giratie. Linia 381 va functiona pe traseul de baza numai intre terminalul Piata Resita si Piata Romana.

Linia 783 va functiona pe sensul spre terminalul Piata Unirii, de la Piata Arcul de Triumf, prin Bd. C-tin Prezan, Cal. Dorobantilor, Bd. Dacia, Piata Romana, apoi traseul de baza.

 

Revendicari: program de investitii, relansarea economica si legile sindicale

Potrivit liderului BNS, mitingul-mars sustine o lista de revendicari care vizeaza in principal crearea unui program clar de investitii, care sa includa resursele financiare aferente, pentru relansarea economica in urmatoarele domenii: infrastructura, transport si comunicatii, energie, agricultura si industrie alimentara (cu conditia fiscalizarii agriculturii), resurse umane, in domeniul educatiei si sanatatii, industria de aparare, cu conditia onorarii obligatiilor de export de catre companiile straine care au contracte de offset (compensare) cu statul roman.

De asemenea, BNS solicita Guvernului cresterea in regim de urgenta a salariului minim pe economie la 750 de lei, fiscalizarea unitara a tuturor veniturilor obtinute din activitati profesionale, restructurarea Inspectiei Muncii si definitivarea sistemului de salarizare in sectorul bugetar.

BNS nu admite nicio modificare a Legii sindicatelor, Legii conflictelor de munca si Legii contractelor colective, decat in cadrul unor grupuri de lucru comune ale Guvernului, patronatelor si sindicatelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.