Centrul intermodal Iași, inaugurat cu primele tramvaie Bozankaya

Centrul intermodal din b-dul Virgil Săhleanu – Zona Industrială Iași a fost inaugurat, în 6 iunie, cu lansarea în circulație a primelor tramvaie Bozankaya achiziționate de Pimăria Iași cu fonduri europene.

Cel de-al șaptelea tramvai Bozankaya construit pentru municipiul Iași a ajuns în Depoul CTP Iași în cursul serii de 1 iunie. Primele șase vagoane Bozankaya au fost primite în perioada septembrie 2021 – mai 2022.

Celelalte nouă tramvaie vor ajunge la Iași, până la sfârșitul acestui an. Contractul cu compania turcească Bozankaya a fost semnat de primarul Mihai Chirica, pe 11 noiembrie 2019. 

La evenimentul de inaugurare au participat primarul Mihai Chirica, ambasadorul Turciei la București, Füsun Aramaz, reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) și ai constructorilor (Cristian Stoica, directorul CTP), precum și ai companiei turcești Bozankaya (Emrah Dal – vicepreședinte, Yiğit Belin – director de vânzări, Ulaş Beştepe – manager de proiect).

Primarul Mihai Chirica: „Tramvaiele Bozankaya vor contribui evident la îmbunătățirea în continuare a transportului public în orașul nostru. De asemenea, finalizarea lucrărilor pe bulevardul Virgil Săhleanu va facilita circulația călătorilor spre și dinspre Zona Industrială și Tomești. Mulțumesc și pe această cale companiei din Turcia pentru modul impecabil în care se derulează contractul de achiziție a acestor tramvaie, precum și constructorilor implicați în modernizarea infrastructurii. Grație fondurilor europene pe care le-am accesat, Primăria asigură locuitorilor orașului un transport public verde, modern, inteligent. Invit toți ieșenii să circule cât mai mult cu tramvaiul și cu celelalte mijloace de transport public și cât mai puțin cu propriul autoturism. Transportul public ieșean este ecologic, ieftin și sigur!”.

Emrah Dal, vicepreședintele companiei Bozankaya: „Suntem foarte bucuroși să fim parte a acestui proiect, în care am avut suport încă de la început din partea municipalității ieșene. Vreau să mulțumesc domnului primar pentru această susținere. După cum știți, tramvaiele noastre sunt proiectate și construite special pentru Municipiul Iași. Sunt vehicule făcute după ultima tehnologie. E drept, am avut anumite probleme pe durata derulării contractului, dar cu sprijinul municipalității ieșene am reușit să îndeplinim cu bine acest proiect. Sper ca ieșenilor să le placă aceste tramvaie cărora le doresc să ruleze mulți ani pe traseele din oraș”.

Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie a fost împărțită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană care includ și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 33,8 milioane de euro. Valoarea totală a celor trei proiecte menționate este 332.579.670,28 lei (aproximativ 67,2 milioane de euro).

Cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing etc.

În cadrul programului cu finanțare europeană de modernizare a liniilor de tramvai din Iași, pe bulevardul Virgil Săhleanu, către localitatea Tomești, a fost construit un punct intermodal de unde întregul transport public va fi preluat către interiorul orașului.

Lucrările fac parte din proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”, în valoare totală de 114,4 milioane de lei și care presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare a tramvaielor pe trei tronsoane: Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii (finalizat), Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță (finalizat) și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Proiectul a inclus și achiziționarea a cinci tramvaie, parte a lotului de 16 vehicule Bozankaya. 

În cadrul proiectului sunt modernizaţi în total 5.720 de metri liniari de cale simplă de rulare, de-a lungul cărora sunt amenajate șapte staţii de tramvai şi staţia intermodală de pe bulevardul Virgil Săhleanu. 

Modificări în circulația mijloacelor de transport public

Tramvaiele au revenit pe traseul 5, iar itinerariul este Dacia – bd. Nicolae Iorga – Țesătura – Baza 3 – Rond Țuțora – retur. Astfel, vagoanele înlocuiesc autobuzele pe această rută. Decizia a fost luată de Primăria Municipiului Iași, la propunerea CTP Iași, și a intrat în vigoare, din 6 iunie ora 12.00, odată cu încheierea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de tramvai din zona Piața Ing. Virgil Săhleanu – Rond Țuțora.

De asemenea, traseele 7, 8 și 29 au fost modificate, începând cu aceeași dată, astfel:

– tramvaiele de pe traseul 7 circulă prin Podu Roș, pe următorul itinerariu: Canta – Târgu Cucu – Podu Roș – Rond Țuțora – retur;

– tramvaiele de pe traseul 8 circulă până la capătul de linie din Țuțora, pe itinerariul: Copou – Târgu Cucu – Tudor Vladimirescu – Rond Țuțora;

– autobuzele de pe traseul 29 ăîntorc la capătul de linie din Țuțora, noul itinerariu fiind: Tomești – Rond Țuțora – retur.

Pentru o mai ușoară adaptare a călătorilor, pe parcursul zilei de 6 iunie, circulă concomitent și autobuze pe traseul 5, iar pe traseul 29 circulă mijloacele de transport public până în Podu Roș.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.