Centura Bacău, deschisă traficului

Pe 2 decembrie a fost deschis traficul rutier pe Centura Bacău, după finalizarea lucrărilor la 22,3 km de șosea, dintre care 16,2 km la profil de autostradă, după inaugurarea, pe 3 septembrie, a altor 7,4 km de drum, din totalul de 30 km cât are întreaga lucrare.  Iar cum ne aflăm în campanie electorală, evenimentul a fost unul cu mare fast, la care au participat inclusiv președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că cei 16 km vor face parte din viitoarea A7 Autostrada Moldovei, care va lega de la nord la sud regiunea cea mai văduvită de astfel de șosele.

„Autostrada Moldovei este unul dintre proiectele propuse la finanțare prin PNRR, iar in anul 2026, conform condiționalităților specifice acestui instrument de finanțare european, trebuie finalizat. Este un proiect matur care este în grafic și sunt încrezător că va evolua conform așteptărilor, astfel încât in anul 2026 să se circule pe cei aproximativ 430 de km de la Ploiesti la Siret. Toate proiectele mari de infrastructură din regiunea Moldovei sunt importante, ele sunt complementare, nu in competiție unele cu altele. (…) Am dat semnalul schimbării în abordarea proiectelor de investiții în infrastructură și ne-am propus să nu lăsăm nicio regiune în urmă din punct de vedere al dezvoltării rețelelor de transport”, a declarat ministrul Bode.

Antreprenorul lucrării este Asocierea Spedition UMB si Tehnostrade, iar valoarea contractului este 668,3 milioane de lei, fără TVA, cu sursă de finanțare fonduri europene nerambursabile.

Proiectul a cuprins și construirea a 7 poduri, 8 pasaje, 1 nod rutier, 7 intersecții de tip girații și o parcare de scurtă durată.

„Realizarea variantei de ocolire a Municipiului Bacău va avea efecte pozitive privind: reducerea emisiilor de poluanți în aer în zona locuită a municipiului Bacău, fluidizarea traficului din zonă, reducerea timpului și costurilor de transport, creșterea siguranței în trafic și este amplasat pe Rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T), proiect al Uniunii Europene care prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval”, precizează CNAIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.