Centura de siguranță, la control

Purtarea centurii de siguranță salvează vieți. Acesta este si motivul pentru care Poliția Română, prin structurile rutiere, a derulat la nivel național, timp de o saptămână, acțiunea Seatbelt. Polițiștii rutieri au aplicat 19.075 de sancțiuni contravenționale, pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate, informează, în 15 aprilie, IGPR.

Săptămâna 4-10 aprilie -a fost dedicată controalelor ROADPOL – Seatbelt.

Polițiștii din toată țara au desfășurat activități pentru verificarea și impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate, precum și pentru combaterea nefolosirii căștilor de protecție și folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip „mâini libere”.

Astfel, în cadrul acțiunii coordonate de Direcția Rutieră, polițiștii au aplicat 19.075 de sancțiuni contravenționale, pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate. Dintre acestea, 18.888 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de către adulți și 187 pentru nerespectarea regulilor de către minori.

Polițiștii au aplicat 1.648 de sancțiuni contravenționale pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ,,mâini libere”, 30  de sancțiuni conducătorilor de autovehicule care utilizau telefonul mobil fără dispozitiv tip „mâini libere” concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, 35 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de motociclete/mopede și 8 sancțiuni persoanelor transportate pe acestea.

De asemenea, au fost confiscate 124 de bare de fier, 30 de grame droguri și au fost constatate 29 de infracțiuni de altă natură.

O activitate preventivă s-a desfășurat în fața sediului Centrului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu.

În cadrul activității, cei care au fost depistați în trafic circulând fără a purta centura de siguranță au fost invitați să experimenteze cu ajutorul unui simulator de impact care este rolul centurii de siguranță și cât de mult poate ajuta aceasta în cazul unui accident rutier.

La activitate au participat și beneficiarii grupului organizat în cadrul programului „Prevenirea infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice”, realizat în colaborare cu Serviciul de Probațiune Sibiu.

Au fost desfășurate acțiuni de informare pe linia creșterii gradului de siguranță în trafic, împreună cu polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară și cei din cadrul CAPC Sibiu.

Atenția a fost îndreptată spre cei mai tineri participanți la trafic, adolescenți din liceele sibiene, ce au fost invitați la un dialog față în față, pe tema principalelor riscuri și vulnerabilități cu care se pot confrunta atunci când dețin calitatea de participanți la trafic.

Ca pietoni, ca bicicliști, ca utilizatori de trotinete, dar și ca pasageri în autovehicule sau pe mopede și motociclete, cei prezenți în Piața Habermann din municipiul Sibiu au discutat cu polițiștii și le-au fost prezentate principalele reguli de respectat pentru a ajunge în siguranță la destinație.

Elevilor le-a fost reamintită importanța modului în care trebuie să se asigure înainte de a traversa, a modului în care semnalizezi când circuli cu bicicleta sau cu trotineta și portului elementelor de protecție.

De asemenea, le-a fost adus în atenție și rolul decisiv pe care portul centurii de siguranță îl are în reducerea consecințelor grave generate de un accident rutier. Adolescenții au avut posibilitatea de a testa  utilitatea tuturor recomandărilor cu ajutorul simulatorului de impact și al unui poligon amenajat pentru circulația trotinetelor electrice și a bicicletelor.

Exemple de alte tipuri de cazuri depistate în trafic:

1. La data de 7 aprilie, un bărbat a fost depistat în timp ce conducea o autoutilitară, în municipiul Brăila, în interiorul căreia se aflau 124 de bare de fier, cu diametrul de 8 mm și 4 m lungime fiecare, în cantitate de 200 de kg. Fiind continuate verificările, s-a stabilit faptul că acestea ar fi fost sustrase din incinta unei grădinițe.

2. La data de 8 aprilie, un bărbat a fost depistat în timp ce conducea un autoturism, în județul Covasna, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și în timp ce s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice. A fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,45 mg/l alcool în aerul expirat. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,conducerea unui autovehicul fără permis de conducere” și „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”.

3. La data de 9 aprilie, un bărbat a fost depistat conducând un autoturism, în județul Vâlcea, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. A fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,22 mg/l alcool în aerul expirat. Conducătorul auto a fost sancționat cu amendă contravențională, în valoare de 1.450 de lei și i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, pentru 90 de zile.

4. La data de 9 aprilie, un bărbat a fost depistat în timp ce conducea o autoutilitară, în județul Vâlcea, transportând 7 bovine fără a deține documente sanitar-veterinare. Conducătorul auto a fost sancționat cu amendă, în valoare de 1.000 de lei.

5. La data de 9 aprilie, un bărbat a fost depistat în timp ce conducea un autoturism, în județul Prahova, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. A fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive”. În urma controlului autovehiculului, au fost descoperite 3 plicuri, care conțineau aproximativ 30 de grame droguri, acestea fiind confiscate, în vederea continuării cercetărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.