Centura de siguranță. ROADPOL: 40% dintre copii călătoresc nesigur

40% dintre copii călătoresc cu mașini într-un mod nesigur, arată un sondaj realizat recent în Ungaria, se arată în cel mai recent Buletin ROADPOL.

Sondajul, care vizează utilizarea centurii de siguranță a arătat că șoferii de camionete și microbuze sunt cu mult în urmă în ceea ce privește conformitatea, în comparație cu șoferii de autoturisme.

Pe de altă parte, se poate concluziona că șoferii de weekend sunt mai atenți față de cei de zi cu zi.

Metodologie

În sondajul efectuat în anul 2022, locațiile au fost clasificate în trei categorii de drumuri (interior, exterior, autostradă), și au fost examinate toate perioadele (s-a făcut distincție între zilele lucrătoare și cele nelucrătoare). În autoturisme, 88,5% dintre șoferi, 87,3% dintre pasagerii de pe scaunul din față și 57,1% dintre pasagerii din spate și-au folosit corect centurile de siguranță.

60,9% dintre copii au călătorit asigurați corespunzător într-un sistem de siguranță pentru copii, alți 25% au fost așezați într-un astfel de sistem, dar nu au fost prinși sau au fost prinși doar cu centura de siguranță pentru adulți, 14% dintre copii au călătorit fără a folosi centura de siguranță sau dispozitiv de protectie a copiilor.

Pe autostrăzi, 93,3% dintre șoferii observați, 92% dintre pasagerii din față și 61% dintre pasagerii din spate purtau centurile de siguranță. 65,5% dintre copii au călătorit folosind un dispozitiv de protecție a copilului utilizat corespunzător.

Zone

De asemenea, rapoartele sunt mai favorabile în afara intravilanului decât cele observate în intravilan: în funcție de poziția pasagerului, s-a observat o disponibilitate de utilizare cu 4-6% mai mare. În weekend, comparativ cu zilele lucrătoare, atât șoferii, cât și pasagerii din față au folosit centurile de siguranță la un ritm mai mare, iar rata de utilizare corectă a sistemelor de siguranță pentru copii a fost, de asemenea, mai mare. O rată extrem de slabă de utilizare a centurilor de siguranță poate fi observată în cazul camioanelor ușoare (în primul rând în autobuzele de brigadă și furgonetele de livrare). Rata purtării corecte a centurii de siguranță în rândul șoferilor de camioane ușoare este de doar 63,9%, cu aproape 25% mai mică decât valoarea medie pentru șoferii de autoturisme; iar pentru primii pasageri, rata de utilizare a fost de doar 54,2%, ceea ce este cu 33% mai mic decât valoarea medie relevantă.

În săptămâna 6-12 martie, ROADPOL a desfășurat, pe întreg continentul european, operațiunea SEATBELT, planificată pentru coltrolul purtării centurii de siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.