Certificarea stagiilor de cotizare a românilor care lucrează în Italia

România va colabora cu Italia pentru certificarea şi confirmarea stagiilor de cotizare a cetăţenilor români care lucrează în această ţară, cu scopul de a scurta timpul de aşteptare pentru cei care au dreptul la pensie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a semnat în acest sens, cu omologul său din Italia, Andrea Orlando, în 4 mai, la Palatul Victoria, Memorandumul de înţelegere privind colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul inspecţiei muncii.

Andrea Orlando a afirmat că a propus îmbunătăţirea formelor de cooperare în sectorul asigurărilor sociale, pentru că mulţi lucrători au întârzieri în recunoaşterea muncii pe care ei au desfăşurat-o în Italia, în vederea beneficierii de pensie.

Această problemă urmează să fie rezolvată în următoarele săptămâni sau luni, printr-un act ulterior care să poată fi semnat în Italia, a precizat ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană.

La rândul său, ministrul român al Muncii a spus: „Am stabilit foarte clar o cooperare (…) să lucrăm împreună pentru a scurta cât mai mult acest timp de aşteptare pentru că cetăţenii au dreptul pensie şi noi trebuie să ne ocupăm cât mai rapid pentru a le deschide acest drept “.

Budăi a vorbit şi despre înfiinţarea Autorităţii Europene a Muncii, un dosar extrem de important pentru Uniunea Europeană finalizat pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în anul 2019.

„Am stabilit împreună cu domnul ministru că, prin această autoritate, echipele noastre mixte de inspectori din Italia şi din România vor participa la grupuri de lucru şi de profesionalizare şi de armonizare a condiţiilor de lucru şi a legilor din Italia şi România, astfel încât la controalele ulterioare mixte care se vor desfăşura bineînţeles şi în România şi în Italia să ne fie mult mai uşor să facem acest lucru”, a precizat ministrul român al Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.