CFR Marfă mai așteaptă cu plata datoriei către statul român

CFR Marfă mai așteaptă cu plata datoriei către statul român, după ce Comisia Europeană i-a prelungit cu două luni, la solicitarea conducerii Ministerului Transporturilor, perioada de achitare a celor 570 de milioane euro, plus dobânzi. Anunțul a fost făcut, în 24 februarie, de Ministerul Transporturilor.

Iată precizările, în comunicatul transmis de MT redacției:

„Astăzi, 24 februarie 2020, reprezentanții Comisiei Europene au transmis printr-un comunicat de presă faptul că în urma investigației declanșate cu privire la CFR MARFĂ, la sfârșitul anului 2017, suma în valoare de 570 de milioane euro, plus dobânzi, este incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat și, prin urmare, trebuie să fie recuperată de către statul român.

În urma demersurilor realizate de către conducerea Ministerului, din luna decembrie 2019, a declanșării procedurii de concordat preventiv, a asumării de către conducerea societății la începutul acestui an a bugetului de venituri și cheltuieli cu pierderi de 0 lei și ținând cont de poziția strategică pe care o ocupă CFR Marfă, reprezentanții Comisiei au fost de acord cu prelungirea perioadei de recuperare de la 4 luni la 6 luni.

Astfel, reprezentanții Comisiei au apreciat pozitiv demersurile inițiate la nivelul CFR Marfă, demersuri în urma cărora operatorul feroviar să poată să-și desfășoare în continuare activitatea, fiind un actor important pe piața transportului feroviar de marfă din țara noastră.

Reamintim că investigația începută de către Comisia Europeană, în 18 decembrie 2017, a fost finalizată informal, în 2019, înainte de preluarea mandatului de către ministrul Lucian Bode.

În acest sens, CFR MARFĂ a inițiat procedura de concordat preventiv, o soluție de prevenție cu rolul de a asigura redresarea rapidă, desfășurată sub supravegherea judecătorului sindic. Procesul de restructurare permite continuarea activității societății şi rambursarea datoriilor conform prevederilor legale, interne şi comunitare.

În planul de redresare există două direcții importante: una se referă la eficientizarea operațională, astfel încât să fie generat un profit operațional din cel de-al doilea an al derulării procedurii de concordat preventiv, iar cealaltă direcție se referă la obținerea de venituri prin valorificarea și/sau darea în plată a activelor neproductive ale societății. Această a doua direcție are drept scop capitalizarea și achitarea creanțelor mai vechi.

Printre măsurile de eficientizare putem aminti: creșterea volumului de mărfuri transportate prin implementarea unei politici comerciale la prețuri competitive, începând din acest an, definirea parcului de material rulant conform cerințelor clienților, reducerea cheltuielilor de exploatare și a cheltuielilor cu închirierea de vagoane prin investiții în parcul propriu, înființarea unui departament de restructurare cu obiective clare, reorganizarea structurii centrale și a  regionalelor CFR Marfă.

Totodată, conducerea societății a promovat și și-a estimat un buget pentru anul 2020, fără pierderi. Acest lucru vine după mulți ani în care bugetul a fost prognozat cu pierderi, acestea fiind și mai mari la finalul anilor. În anul 2017 s-a înregistrat o pierdere de 157.311 mii lei, în 2018 de 158.052 mii lei, iar în 2019 se estimează pierderi de peste 200.000 mii lei.

Reprezentanții societății continuă discuțiile cu reprezentanții ANAF și cu cei ai Consiliului Concurenței, privind implementarea planului de redresare și eficientizare a CFR MARFĂ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.